Száz éve: Friedrich Rittelmeyer találkozása Rudolf Steinerrel Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 28.
Image1911. augusztus 28.

Friedrich Rittelmeyer sorsdöntő találkozása Rudolf Steinerrel

Az egyház és a kereszténység

újra egymásra talál

 

1911. augusztus 28-án, Goethe születésnapján láttam először Rudolf Steinert. Egy kisebb utazásomat úgy intéztem, hogy vasárnap Münchenben részt tudtam venni a nyári teozófiai gyűlésen. Fél évig szinte kizárólag Steiner doktor írásait olvastam a szabadidőmben. De még nagyon messze voltam attól, hogy összekapcsolódjam az Antropozófiai Társasággal. Mégis lehetővé tették számomra, hogy bármiféle kötelezettség nélkül mindenben részt vegyek.

Amikor beléptem a terembe, meglepett a hangulat. Az emberek nagy részét elég idegennek éreztem. Nagy problémát okozott nekem egy bizonyos fajta passzív, kéjsóvár szellemiség. Különösen az volt kibírhatatlan, ha hosszú hajú férfiakat láttam. Később jelentősen javult a helyzet, amikor lehullt a „teozófus” tojáshéj, és Rudolf Steiner egyre több tudományosan gondolkodó embert vonzott maga köré. Bár sok minden bántotta őt azokban a korai években, a külsőségekbe alapvetően nem szólt bele, és a személyes szabadságot tiszteletben tartva, belülről kiindulva, fokozatosan próbált nevelni.

Utolsó frissítés ( 2012. június 29. )
Tovább...
 
Rudolf Steiner Goethe és Hegel születésnapjáról Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 26.
Image
Hegel előadást tart
Augusztus 27-28.

Goethe és Hegel születésnapja

 

Akinek az emlékezetében valaha is felmerültek az újkor szellemi életéből az utóbbi idők vezető személyiségei, annak az augusztus 27-éről 28-ára virradó éjjel az emlékezés fontos éjszakáját jelenti. Augusztus 27-e ugyanis az újkor legnagyobb gondolkodójának, augusztus 28-a pedig a legátfogóbb, legegyetemesebb szellemnek a születésnapja. Ezen az éjszakán tehát gondolatainkban érintkezésbe kerülhet egymással az újkornak erre a két nagy individualitására, az emberiségnek erre a két kiemelkedő képviselőjére való emlékezés: Hegelre, a nagy filozófusra, akinek augusztus 27-én, és Goethére, az egyetemes szellemre, akinek augusztus 28-án van a születésnapja.

Image
Goethe diktál titkárának
Goethe úgy áll előttünk, mint szellemi tartalom, Hegel pedig úgy, mint szellemi forma. És úgy tudunk
a leginkább belehelyezkedni a modern szellemi életbe, hogyha Hegel eszközével (a tiszta gondolkodás által) próbáljuk meg magunkba fogadni Goethe hatalmas lelkét és szellemét. Ilyen gondolatok támadnak bennünk, ha méltó módon emlékezve vonultatjuk el lelkünk előtt az augusztus 27-éről 28-ára, vagyis a Hegel születésnapjáról Goethe születésnapjára virradó éjszakát.

 

Részlet Rudolf Steiner 1909. augusztus 28-án Münchenben tartott ünnepi Goethe-előadásából (GA 113). Fordította: Korcsog Balázs. A Kelet a Nyugat fényében című ciklus magyar kiadásában ez az előadás nem szerepel.

Utolsó frissítés ( 2016. szeptember 01. )
 
Peter Selg új könyve: az Alapkő-meditáció mint szellemi erőforrás korunk megpróbáltatásai közepette Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 07.

ImagePeter Selg

Rudolf Steiner Alapkő-meditációja

és a 20. század pusztításai

 

Nem sokkal Rudolf Steiner születésének 150. évfordulója és a médiában róla megjelent kétes értékű beszámolók és életrajzok egész hulláma után, melyekben „tarka zseninek” vagy „érdekes figurának” titulálják Rudolf Steinert, sok helyütt viszont csúfolódás és gúny tárgyává teszik az antropozófia megalapítóját, a japán események révén a világ közvéleménye még inkább ráébredt arra, milyen katasztrofális jellegű a mostani civilizáció. Peter Selg az Alapkő-meditációról szóló tanulmányában azt vizsgálja, milyen összefüggés áll fenn Rudolf Steiner Alapkő-meditációjának mantrikus szózata és a jelenlegi világhelyzet között.

A szerző úgy értelmezi az Alapkő-meditációt, mint ami az ember fő segítségforrása lehet ahhoz, hogy túlélje ezt a nehéz időszakot, hogy Énje megerősödjék, hogy magára találjon, s vigaszra és bátorításra leljen a saját maga és a másik ember életében. Peter Selg tehát az emberiség szellemi javainak nagy jelentőségű részeként mutatja be Rudolf Steiner Alapkő-meditációját, mely az egész emberiség javára válhat.

Utolsó frissítés ( 2011. november 19. )
Tovább...