Peter Selg útja az antropozófiához (1. rész: Stuttgart, a kezdetek) Nyomtatás E-mail
2011. október 27.

ImagePeter Selg önéletrajzi írása

Az emberi szervezet szellemi törvényszerűségeiről című könyv keletkezésének körülményei

(Dornach, 2000)[*]

 

Amikor 21 éves koromban először hallottam az antropozófiáról - annak ellenére, hogy Stuttgartban, az antropozófia német „központjában” születtem, és a gyermekkoromat is ott töltöttem -, s amikor az első oldalakat olvastam Rudolf Steinertől, majd nem sokkal ezután orvosi tanulmányokba kezdtem a herdeckei egyetemen, akkor igencsak meglepődtem. Nem is annyira Rudolf Steineren és az antropozófián. A korábbi évek irodalmi és filozófiai tanulmányai után, elmélyülten átgondolt kérdések és különféle belső utak kipróbálása után rendkívüli örömmel töltött el, hogy rátaláltam erre a műre, hiszen nyilvánvaló volt számomra, micsoda „ugrás” következett be ekkor - „ugrás” a világ és az ember szellemi felépítésének valóságába. Bár elég kritikus alkat voltam, és ilyen környezetben is nőttem fel, az volt a határozott benyomásom, hogy egyetlen egy oldal is elég Rudolf Steinertől ahhoz, hogy valós betekintést kapjunk ennek az embernek a morális nagyságába és szellemi kutatásainak horderejébe. A stuttgarti Wittwer könyvesboltban beszereztem Steiner egyik közkedvelt zsebkönyvét, mely válogatott témákat tartalmazott az életműből. Ám nem a témák voltak azok, amik megszólítottak a Stuttgart és a Neckar partján fekvő Wendlingen közötti elővárosi vonaton, hanem ennek a tudósnak a nyelvezete és a módszere volt az, ami közvetlenül is megszólított. Nem volt ez sem „feltámadás”, sem eksztázis, de örültem, hogy végre rátaláltam.

Utolsó frissítés ( 2012. november 06. )
Tovább...
 
Az Ita Wegman Intézet könyveinek új katalógusa (2011/2012) Nyomtatás E-mail
2011. október 18.

ImageA Peter Selg vezette

arlesheimi Ita Wegman Intézet

Kiadójának könyvei

2011/2012

 

Rudolf Steiner életműve

Rudolf Steiner (1861-1925) (Belső életrajzának aspektusai) (Peter Selg) - (megjelenik 2012 januárjában)

Rudolf Steiner és Felix Koguzki (Miként járult hozzá a gyógynövénygyűjtő az antropozófiához?) (Peter Selg)

Rudolf Steiner Alapkő-meditációja és a 20. század pusztításai (Peter Selg)

 

Általános antropozófia

A Michael-misztérium (A Michael-meditáció és euritmiai előadásának szellemtudományos vizsgálata) (Szergej O. Prokofjev) - (megjelenik 2012 márciusában)

„Az átszellemült ember-Nap” (Rudolf Steiner egyik szív-meditációja) (Peter Selg)

A jövő akarása (Peter Selg)

Utolsó frissítés ( 2012. január 13. )
Tovább...
 
Peter Selg könyve Rudolf Steiner és Christian Rosenkreutz kapcsolatáról Nyomtatás E-mail
2011. október 10.

ImagePeter Selg

Rudolf Steiner

és Christian Rosenkreutz

Az arlesheimi Ita Wegman Intézet Kiadója

 

Rudolf Steiner több előadásában is beszélt az antropozófiai szellemtudománynak a rózsakeresztességhez fűződő kapcsolatáról, ám jóval ritkábban szólt magáról Christian Rosenkreutzról, „Christian Rosenkreutz lényéről” - és ennek nyomós okai voltak. „Hogy Christian Rosenkreutzról beszéljünk, annak előfeltétele, hogy nagy bizalommal legyünk a szellemi élet misztériumai iránt, tehát nem a személy, hanem a spirituális élet hatalmas titkai iránt” - mondta Rudolf Steiner 1911. szeptember 27-én, Neuchâtelben. Steiner „az emberiség egyik nagy vezetőjének” nevezte Christian Rosenkreutzot - olyan lénynek vagy individualitásnak, akinek az volt a feladata, hogy az okkult mozgalmat átvezesse a modern korba, s aki „a kereszténység legnagyobb tanítójaként” tevékenykedik, Krisztus éteri újraeljövetelével összefüggésben is. Peter Selg tanulmánya ezeknek az összefüggéseknek jár utána, és annak, hogy mi a jelentősége mindennek Rudolf Steiner életműve szempontjából.

Utolsó frissítés ( 2012. január 13. )
Tovább...