Weihnachtstagung 2011 (Christian Rosenkreutz jegyében) Nyomtatás E-mail
2011. december 25.
Image
Háromkirályok-motívum rózsakereszttel
Karácsonyi Gyűlés 2011

Rudolf Steiner és

Christian Rosenkreutz

átalakulási impulzusai

Goetheanum, 2011. december 26-31.

 

December 26.: megnyitó és köszöntő (Margrethe Solstad); A rózsakeresztes „alapító” impulzus (Virginia Sease előadása); Mint lélegzet a fényben (euritimia-előadás)

December 27.: Rózsakeresztes iskolázási út az euritmiában (Birrethe Arden Hansen előadása euritmiai bemutatóval); szavalókórus; karácsonyi koncert (Smetana, Fišer és Beethoven trióiból)

December 28.: Az akarat misztériuma korunk ezoterikus közösségeiben (Michael Debus előadása); Rudolf Steiner építészeti impulzusa a rózsakereszt jegyében (Christian Hitsch eladása); Átalakulási impulzusok a misztériumdrámákban (dramatizált képek és felolvasás a misztériumdrámákból)

Utolsó frissítés ( 2012. július 26. )
Tovább...
 
Az antropozófus festészetről (Goethe és Steiner színtana alapján) Nyomtatás E-mail
2011. december 12.

ImageA régi és az új művészetről

A színek a fény tettei

Saly Németh Gilda kiállításának megnyitója

 

A színek a fény tettei, tettei és szenvedései. Már több mint kétszáz évvel ezelőtt írta ezeket a mély értelmű szavakat Goethe egyik fő művének, a Színtannak az elején (1810). És az ifjú Rudolf Steiner volt az, aki Goethe természettudományos műveinek kiadójaként és szerkesztőjeként valójában elsőként ismerte fel Goethe szavainak és egész színtanának valódi jelentőségét. És ennek a szellemi folyamatnak a szereplői: a goethei, illetve a Rudolf Steiner által újrafelfedezett goethei színtan, s maguk a színek, a színek lényei a főszereplői Saly Németh Gilda festményeinek.

Utolsó frissítés ( 2012. március 28. )
Tovább...
 
Száz éve: Rittelmeyer második találkozása Rudolf Steinerrel Nyomtatás E-mail
2011. november 30.

Image1911. december 1.

  A második találkozás

Friedrich Rittelmeyer Rudolf Steiner nürnbergi előadásán (Jézustól Krisztushoz)

 

A Rudolf Steinerrel, a nagy tanítóval való találkozás révén Friedrich Rittelmeyer nemcsak hogy teljesen önmaga maradt, hanem valójában így jutott el önmagához, és az emberiséggel szembeni feladatához. Friedrich Rittelmeyer volt ugyanis az, aki először ismerte fel, milyen gyökeres fordulat és új kezdet előtt áll a kereszténység, s ő lett ennek az új keresztény korszaknak az egyik előfutára. A modern apostolokként megjelenő személyiségek közül Friedrich Rittelmeyer volt az, akinek köszönhetően a keresztény egyház egyesült a hatalmas, új keresztény sorssal. Rittelmeyer egész életére és munkásságára a „Jézustól Krisztushoz” megnevezés lenne a legjellemzőbb, ami egyébként annak az előadássorozatnak a címe, melyet Rudolf Steiner első találkozásuk idején tartott (1911 októberében). (Emil Bock)

Utolsó frissítés ( 2012. június 29. )
Tovább...