A Shakespeare-vita újabb hulláma (3. rész) Nyomtatás E-mail
2012. március 28.

Image
Shakespeare az első fólió címlapján (1623)
Richard Ramsbotham

  A kérdés továbbra is:

Ki volt Shakespeare?

Alan Stott cikkéről

(Das Goetheanum, 2012/4.)

 

Mint annyi más dologra, Rudolf Steiner szellemi kutatása révén képes volt fényt deríteni a Shakespeare műveinek szerzősége körüli kérdésre is. Kutatási eredményeiből kiderül, hogy Alan Stott állítása nemcsak hogy helytelen, de sajnos félrevezető is. Stott azt írja: „[Rudolf Steiner] hangsúlyozza, hogy e drámák szerzője csakis olyasvalaki lehetett, akinek a színház volt az élete.” Rudolf Steiner valójában a következőket mondta: „Az egész világirodalomban nincsenek olyan drámák, melyek ennyire színészi nézőpontból lennének kidolgozva. Ez is bizonyítja, hogy Shakespeare-é, a színészé a dicsőség, hogy ő volt a költője ezeknek a drámáknak.” (GA 51) Rudolf Steiner még előadói munkásságának legvégén, a „Drámai kurzuson” is egy színész lángelméjeként ábrázolja Shakespeare szellemét. (GA 282, 1924. szeptember 19-ei előadás)

Utolsó frissítés ( 2012. május 23. )
Tovább...
 
Peter Selg a svájci vezetőségben (Peter Selg im Schweizer Vorstand) Nyomtatás E-mail
2012. március 18.
Image
Peter Selg Ita Wegman arlesheimi faházánál
Az Ita Wegman Intézet alapítója,

Peter Selg

a svájci vezetőség tagja lett*

 
A Svájci Antropozófiai Társaság közgyűlésén, melyre február 10-11-én kerül sor Dornachban, indítványozni fogják Peter Selg vezetőségi taggá választását.
Utolsó frissítés ( 2013. január 31. )
Tovább...
 
Ki írta Shakespeare és Bacon műveit? Nyomtatás E-mail
2012. március 11.
Image
Shakespeare - I. Jakab király - Francis Bacon
Richard Ramsbotham

I. Jakab (1566-1625),

Shakespeare és Bacon inspirátora

Adalék a Shakespeare műveinek szerzősége körüli vitához

 

Valóban William Shakespeare (1564-1616) volt a nevét viselő művek szerzője? És nem Francis Bacon (1561-1626), ahogy azt az angolszász világban manapság ismét hangoztatják? Richard Ramsbotham nemcsak Shakespeare szerzőségét igazolja, vagyis hogy tényleg ő volt a művek írója, hanem Rudolf Steiner szellemtudományos kutatásai alapján I. Jakab (1566-1625) titokzatos alakjára is fényt derít. E jelentős skót és angol uralkodó, akinek nevéhez fűződik Jakab király Bibliája (az ún. King James-biblia) is, Shakespeare mellett nem csupán olyan különböző szellemeket inspirált, mint Francis Bacon, Jakob Böhme és a német jezsuita Jakob Balde, de ő volt a kiindulópontja a nyugati titkos társaságoknak is.

Utolsó frissítés ( 2015. március 18. )
Tovább...
 
A Shakespeare-vita újabb hulláma (1-2. rész) Nyomtatás E-mail
2012. március 07.
Image
Shakespeare mindig is több volt, mint Shakespeare
Bennünket is érintő ügy:

Shakespeare -

kutatás vagy Hollywood?

a Das Goetheanum Shakespeare-cikkéről

 

Roland Emmerich hollywoodi rendező Anonymus című filmjében egy réges-régi, meseszerű összeesküvés-elméletet elevenít fel: a film azt állítja, hogy Edward de Vere, Oxford grófja rejtőzik Shakespeare mögött.

Richard Ramsbotham I. Jakab (1566-1625), Shakespeare és Bacon inspirátora című könyvében többek között arra a kérdésre is fényt derített, hogy ki a szerzője Shakespeare műveinek, és ezt Rudolf Steiner lényeges kijelentéseivel is alá tudta támasztani. Miután a Das Goetheanum 2001. szeptember 11-ével kapcsolatban éveken át a hivatalos összeesküvés-elméletet hangoztatta, most Alan Stott cikke révén Emmerich úr hollywoodi teóriáját terjeszti. - Fő, hogy megfeleljünk a trendnek?

Utolsó frissítés ( 2012. május 23. )
Tovább...