Shakespeare és I. Jakab (Az írnok és az inspirátor) Nyomtatás E-mail
2012. április 22.
Image
Shakespeare stratfordi síremléke
A shakespeare-i ars poetica:

Shakespeare, az „ismeretlen írnok

előtt feltárul az Akasha-krónika

 

Egyszer egy magányos órában a végzetnek és az isteni igazságnak mérhetetlen könyve hangos suhogással feltárult előttem, s lelkem másként olvasott benne, mint azelőtt: látott vonatkozásokat, jóslatokat és beteljesülést, amit addig sohasem tudott felfedezni. A végtelen elragadtatás áramlott ereimbe, s kimondhatatlan lelkesedés (átszellemültség) lett úrrá rajtam, és ekkor elhatároztam, hogy e látást, mely az események gazdag tömegében, a történelem isteni ítélőszéke előtt a maga teljes egészében oly érthetően megnyilvánult, szavakban és alakokban tükrözöm vissza… Ilyenkor gyakran az az érzésem volt, mintha egy láthatatlan kéz vezette volna száguldó tollamat.

Utolsó frissítés ( 2012. augusztus 07. )
Tovább...
 
100 éve: Titanic és Titánia (1912: Teozófia és antropozófia) Nyomtatás E-mail
2012. április 13.
Image
Rudolf Steiner és Marie von Sivers a hajó fedélzetén
Thomas Meyer

A Titanic és a Titánia

avagy az igazi eltántoríthatatlanságról és a sorsnak való engedelmességről

 

A Titanic című amerikai filmet az utóbbi hónapokban emberek milliói látták a moziban. A film az 1912-ben történt hajókatasztrófa rafinált feldolgozása: az „elsüllyeszthetetlen” óceánjáró óriás tragikus elsüllyedését egy amerikai módra kitalált giccses szerelmi történet ellensúlyozza.

Kevésbé köztudott, hogy Rudolf Steiner egyik előadó körútja, melyet Helsingforsba (a mai Helsinkibe) tett, figyelemreméltó módon éppen a Titanic katasztrófával végződő első útjának napjaira esett. Erre az útra eredetileg az 1911-es esztendő folyamán került volna sor, de Rudolf Steiner [Marie von Sivers 1911 eleji súlyos megbetegedése miatt] kénytelen volt azt lemondani. Ám 1912 áprilisának elején egy nap rendkívüli komolysággal hozta a tagok tudomására: „A szellemi világ úgy döntött, hogy meg kell tennünk az utat Helsingforsba.” És Rudolf Steiner az elutazás előtt berlini íróasztalára helyezte a végrendeletét.

Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 29. )
Tovább...
 
Rudolf Steiner megadja a Golgotai Misztérium pontos időpontját (2. rész) Nyomtatás E-mail
2012. április 10.

Image33. április 3.

Jézus Krisztus halálának napja

 

Rudolf Steiner saját kezű bejegyzése az 1912 Húsvétjára megjelenő új antropozófiai naptár április 3-ai napjához (aláhúzással külön kiemelve a többi esemény, évforduló és emléknap közül): Szellemtudományos eredmények szerint 33. április 3-a Jézus Krisztus halálának napja.

Utolsó frissítés ( 2016. április 08. )
Tovább...
 
Ostertagung am Goetheanum Nyomtatás E-mail
2012. április 05.

ImageHúsvéti konferencia

A szellem testét áthatni -

a test szellemét átalakítani

Goetheanum, 2012. április 6-8.

 

Április 6., Nagypéntek: a 15. Klasse-óra szabadon tartva; Bach Máté-passiójának előadása

Április 7., Nagyszombat: megnyitó és bevezető a nap tematikájához (Seija Zimmermann); A külső belsővé, a belső külsővé válik - Az átváltozás és a feltámadás gondolatának titka (Walter Kugler előadása); Lucifer a rózsakereszt fényében (Armin Husemann előadása); A húsvéti játék a középkor és a tudati lélek korának kezdete között (Viginia Sease előadása); A Redentini húsvéti játék előadása; „Mindenütt Krisztus árad a Földből” (A Goetheanum-színpad euritimia-előadása)

Április 8., Húsvétvasárnap: A végesen át a végtelenbe - Nikolaus Cusanus filozófiájáról (Constanza Kaliks előadása); A megismerési törekvéstől a húsvéti eseményig (Peter Heusser előadása)

Utolsó frissítés ( 2013. június 07. )