Pfingsttagung am Goetheanum Nyomtatás E-mail
2012. május 25.

ImagePünkösdi konferencia

„Ahol az érzéki tudás véget ér…”

Goetheanum, 2012. május 26-28.

 

Május 26., szombat: a konferencia megnyitója; „Ahol az érzékekhez kötött tudás véget ér…”. Pünkösd az év körforgásában (Oliver Conradt előadása); „Ahol az érzékekhez kötött tudás véget ér…” (a Goetheanum euritmia-társulatának előadása Margethe Solstad művészeti vezetésével)

Május 27., Pünkösdvasárnap: „Ahol az érzékekhez kötött tudás véget ér…” (a Goetheanum euritmia-társulatának előadása Margethe Solstad művészeti vezetésével); A pünkösdi esemény további működése és a lélek belső erőinek mai állapota (Virginia Sease előadása); munkacsoportok; „Lény lényt követ…” (Rudolf Steiner költeményei, többek között a Planéták tánca, részletek Alanus ab Insulis pünkösdi prédikációjából, Sylvia Baur művészeti vezetésével, Hristo Kazakov zenei közreműködésével); Pünkösd a természetben (Johannes Kühl előadása); orgonakoncert (Hartmut Haupt játszik Bach, Mozart, Burghardt, Reger és Sirota műveiből)

Május 28., Pünkösdhétfő: Pünkösdi séta az Ermitage-ban [a Dornach és Arlesheim melletti dombokon] Johannes Kühl vezetésével; Út a különböző szellemi minőségek működésének határvidékén (Marc Desaules előadása); a Goetheanum euritmia-társulatának pünkösdi matinéja Margrethe Solstad művészeti vezetésével; finisszázs

Utolsó frissítés ( 2013. június 07. )
 
Ki írta Shakespeare műveit? Hát Shakespeare! (Két új cikk júniusban) Nyomtatás E-mail
2012. május 23.

Image
Shakespeare mint írnok

A Shakespeare-vita újabb hulláma

A Das Goetheanum és a Der Europäer hasábjain (2012. január-június)

 

Alan Stott: Ki volt Shakespeare? (Das Goetheanum, 2012. január 28.)

Ida-Marie Hoek olvasói levele Alan Stott cikkéhez (Das Goetheanum, 2012. február 11.)

Shakespeare - kutatás vagy Hollywood? Alan Stott Goetheanum-beli Shakespeare-cikkéről (Der Europäer, 2012. március)

A kérdés továbbra is: Ki volt Shakespeare? Richard Ramsbotham olvasói levele Alan Stott cikkéhez (Das Goetheanum, 2012. március 10.)

Richard Ramsbotham: Oxford grófjáról és Shakespeare-ről. Válasz Alan Stott Goetheanum-beli cikkére (Der Europäer, 2012. április-május)

Utolsó frissítés ( 2012. augusztus 23. )
Tovább...
 
Himmelfahrtstagung am Goetheanum Nyomtatás E-mail
2012. május 17.

ImageMennybemenetel napi konferencia

Kutatási kérdésekkel fordulni a művészethez

Goetheanum, 2012. május 17-20.

 

Május 17.: kiállítási előkészületek; Klasse-óra; megnyitó

Május 18.: bevezető előadás (Michael Howard); Hogyan kell elképzelnünk a művész által végzett kutatómunkát? (Klaus Ziegert előadása); munkacsoportok, szekcióbeszélgetés, beszámolók a világ minden részéről

Május 19.: bevezető előadás (Christian Hitsch); Hogyan kell elképzelnünk a művész által végzett kutatómunkát? (2. rész); munkacsoportok, szekcióbeszélgetés

Május 20.: bevezető előadás (Fritz Wessling); összefoglalás, kitekintés és finisszázs

 

A Goetheanum mennybemenetel napi konferenciái (Szergej O. Prokofjev összefoglalója)

Utolsó frissítés ( 2013. június 07. )
 
Száz éve hunyt el Strindberg (Vor 100 Jahren verstarb Strindberg) Nyomtatás E-mail
2012. május 14.

ImageNorbert Glas

August Strindberg

(1849-1912)

Újramegtestesülés - sors - betegség,

egy történelmi példán szemléltetve

 

Norbert Glas Strindberg drámai életútját a svéd költő Rudolf Steiner által 1924-ben közölt korábbi megtestesüléseinek hátterét figyelembe véve vázolja fel. Strindberg sajátos fejlődése és bizonyos betegségekre való hajlamai is csak ezáltal válnak érthetővé.

A könyv függeléke az íróval karmikus kapcsolatban álló barátjának, Carl Ludwig Schleichnak a visszaemlékezéseit tartalmazza. Strindberg Christian Rosenkreutz-cal történt találkozására, mely fordulópontot jelentett az író életében, először annak a Walter Johannes Stein hagyatékából előkerült feljegyzésnek köszönhetően derült fény, amely megőrizte Rudolf Steiner ezzel kapcsolatos kijelentését.

Utolsó frissítés ( 2012. augusztus 07. )
Tovább...
 
A Shakespeare-vita újabb hulláma (Ramsbotham válasza, 1. rész) Nyomtatás E-mail
2012. május 09.
Image
Shakespeare egyetlen hiteles portréja
Richard Ramsbotham

Oxford grófjáról és Shakespeare-ről

Válasz Alan Stott Goetheanum-beli cikkére

 

Richard Ramsbotham Shakespeare-ről szóló cikke a csoport-egoizmus egy sajátos fajtájára mutat rá: bizonyos anglo-amerikai körök tudatos történelemhamisítás révén áthidalhatatlan szakadékot akarnak ásni egyrészt Európa közepe és a Nyugat, másrészt Európa és a Kelet közé. A Shakespeare műveinek szerzősége körüli vita semmiképpen sem pusztán irodalmi kérdés, hanem a Nyugat egyik eszköze Közép-Európa küldetésének és feladatának kiiktatására.

Mindazon heves hatalmi ármánykodások közepette, amit Európával kapcsolatban nap mint nap tapasztalunk, még annak is jelentősége van, hogy melyik hollywoodi filmeket választják ki arra, hogy elárasszák velük az európai mozivásznakat. Ez mintha azokra az amerikai elnökjelöltekre emlékeztetné az embert, akik „sikerüket” nem valamely belső értéküknek köszönhetik, hanem annak a pénznek és hatalomnak, amelyet teljesen gátlástalanul vetnek latba a választási kampány keretében. Ezért különösen figyelmesnek kellene lennünk, amikor az ilyen kulturális támadások még Dornachra is érezhető befolyást szereznek.

Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 28. )
Tovább...