Kaspar Hauser születésének 200. évfordulója (Kaspar Hauser 200) (2. rész: Thomas Meyer vezércikke) Nyomtatás E-mail
2012. augusztus 26.

ImageKarlsruhe 1812 - 2012

Megmenthető-e még Európa?

Thomas Meyer szerkesztői bevezetője

 

Megmenthető-e még Európa? - Ezt a címet is adhatnánk lapunk legújabb számának. Szeptember 12-én egy fontos döntés várható: a karlsruhei Német Szövetségi Alkotmánybíróság az utolsó pillanatban még megállíthatná Németország bősz menetelését egy európai gazdasági diktatúra felé, mivel ez alkotmányellenes. Vajon meghúzzák-e a vészféket a karlsruhei bírák?

A döntés ugyabban a Karlsruhéban születik, ahol 1812. szeptember 29-én világra jött a badeni trónörökös, akit nem sokkal születése után kicseréltek egy másik gyermekkel, 16 évig fogságban tartottak, s végül meggyilkoltak. Kaspar Hauserról van szó, akit alapos okkal neveztek Európa gyermekének. Az ő individualitása ugyanis olyan szellemi hatások céljaival állt összeköttetésben, amelyek messze túlmutattak a német érdekeken, s magasan azok fölött álltak. Kaspar Hauser fogsága és halála nem csupán dinasztikus hatalmi harcoknak volt a megnyilvánulása, hanem elsősorban annak, hogy bizonyos okkult körök álltak vele szemben, melyek éppen a német nép igazi lényének (a valódi német népszellemnek) megfelelő, nemzetek fölötti politikát akarták (és akarják) megakadályozni Közép-Európában. Ezt a szempontot eddig nemigen vették figyelembe a Kaspar Hauserról szóló szakirodalomban.

Utolsó frissítés ( 2012. november 06. )
Tovább...
 
Kaspar Hauser és Rudolf Steiner: az európai Közép misztériuma Nyomtatás E-mail
2012. augusztus 22.

Novalis Szeminárium (6. évfolyam, őszi szemeszter)

Kaspar Hauser és Rudolf Steiner

Európa gyermeke az antropozófia fényében

(200 éve született Kaspar Hauser és 100 éves az Antropozófiai Társaság)

Utolsó frissítés ( 2013. január 07. )
Tovább...
 
Kaspar Hauser születésének 200. évfordulója (Kaspar Hauser 200) (1. rész: Peter Tradowsky új cikke) Nyomtatás E-mail
2012. augusztus 13.

Image
A karlsruhei Nap-kastély: Kaspar Hauser szülőhelye
Peter Tradowsky

Kaspar Hauser küldetése

A karlsruhei Nap-kastély mint Európa gyermekének szülőhelye

 

Mostanra minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Kaspar Hauser Károly badeni nagyherceg és Stephanie de Beauharnais, Napóleon fogadott lányának fia volt, és 200 évvel ezelőtt, 1812. szeptember 29-én, Michael napján jött a világra a karlsruhei kastélyban.

Utolsó frissítés ( 2012. november 06. )
Tovább...