A pápa lemondása, a tudati lélek kora és a római egyház alkonya Nyomtatás E-mail
2013. február 27.

ImageSzellemtudományos szempontok

XVI. Benedek lemondásához

A pápa lemondása és az egyház jövője

 

„Derült égből villámcsapás”

2013. február 11-én, hétfőn XVI. Benedek pápa teljesen váratlanul bejelentette lemondását: február 28-ai hatállyal távozik a pápai trónról. Az egyik legbefolyásosabb vatikáni főpap, Sodano bíboros, korábbi vatikáni államtitkár szerint még a pápai állam vezető köreit is „derült égből villámcsapásként” érte az egyházfő bejelentése. Még ugyanaznap este heves vihar tört ki Vatikán felett, és villám csapott a Szent Péter bazilika kupolájának csúcsán álló keresztbe.

Utolsó frissítés ( 2013. május 31. )
Tovább...
 
XVI. Benedek pápa lemondása Nyomtatás E-mail
2013. február 21.

Image2005-2013

A bajor pápa

XVI. Benedek

és a kétféle müncheni impulzus

 

2005. április 19-én a pápaválasztó bíborosi testület Joseph Ratzingert választotta Szent Péter utódjának. Ezzel kapcsolatban három kérdést szeretnék röviden megvizsgálni: a pápa németségét, a kétféle közép-európai impulzushoz fűződő kapcsolatát, s végül az új pápa névválasztását.

Utolsó frissítés ( 2013. május 31. )
Tovább...
 
Szergej O. Prokofjev legújabb közleménye egészségi állapotáról Nyomtatás E-mail
2013. február 11.

ImageProkofjev „lemondólevele”

Szergej Prokofjev levele

a tagokhoz és barátokhoz

 

Az Antropozófiai Társaság tisztelt tagjai, kedves barátaim!

Ahogy egy évvel ezelőtt megígértem, ezzel a levéllel további tájékoztatást szeretnék adni Önöknek egészségi állapotomról. Az utóbbi időben sajnos komolyabb komplikációk, súlyos szövődmények léptek föl, melyek különféle következményekkel járnak a Vezetőség és a főiskolai kollégium [a Szabad Szellemtudományi Főiskola vezető testületének] tagjaként végzett tevékenységemre. A vezetőségbeli kollégáimmal folytatott megbeszélés során arra az elhatározásra jutottam, hogy a soron következő (2013-as) közgyűléstől kezdve a nyugalmazott vezetőségi tag tisztségét töltöm be [vagyis vezetőségi tagként nyugállományba vonulok]. Esetemben ez nem csupán azt jelenti, hogy a Goetheanumban nem fogok semmilyen tevékenységet kifejteni (ahogy azt az elmúlt két évben tettem), hanem a belső tájékoztatás és az írásbeli érintkezés minden formájáról is le kell mondanom a jövőben. A nevem ezentúl nem fog szerepelni a vezetőségi közleményeken és okiratokon.

Utolsó frissítés ( 2014. január 19. )
Tovább...
 
Peter Selg háromkötetes új Steiner-életrajza Nyomtatás E-mail
2013. február 06.

ImagePeter Selg

Rudolf Steiner (1861 - 1925)

Életének és munkásságának története

 

Peter Selg hosszú évekig dolgozott terjedelmes művén, mely Rudolf Steiner fejlődését és munkásságának kibontakozását újfajta módon mutatja be. A most megjelent, régóta várt három kötet részletesen feltárja e páratlan életmű belső folytonosságát „a szélsőségek korában”. A mű dokumentumok segítségével, pátosz és dicsőítés nélkül mutatja be azt a rendíthetetlen helytállást, melyet Rudolf Steiner - hatalmas ellenállás és számtalan akadály közepette - tanúsított a maga korában, s hogy mindvégig síkraszállt azért, amit az emberiségfejlődés előrehaladó áramlatának tekintett. A könyv újszerű módon közelíti meg Rudolf Steiner szellemi alakját és lényét, s újfajta viszonyt tesz lehetővé vele - és azzal a lénnyel, akit ő egész életében képviselt, s akit összekapcsolt az „antropozófia” fogalmával. A mű az egész antropozófiai mozgalom jövője számára íródott, s így nem csak az Antropozófiai Társaság, de a tőle különálló intézmények, az egyéni és szabad kezdeményezések számára is - s egyúttal mindazoknak, akik komolyan érdeklődnek az antropozófiai irányultságú szellemtudomány megalapítója iránt.

Utolsó frissítés ( 2013. június 26. )
Tovább...