Richard Wagner Parsifalja: korunk Grál-mítosza Nyomtatás E-mail
2013. október 31.

ImageRichard Wagner születésének

200. évfordulója alkalmából

Parzival - Parsifal

A tudati lélek emberének mítosza

(Konferencia a Goetheanumban,

2013. november 8-10.)

 

Wolfram von Eschenbach Parzival című eposzától Richard Wagner Parsifal című „színpadi szent ünnepi játékáig” (Bühnenweihfestspiel) valójában a középkortól a jelenkorunk szellemi hátteréig vezető utat tesszük meg. Rudolf Steiner Krisztus [éteri] újraeljövetelére és a jövő kereszténységére vonatkozó legkorábbi utalásait Richard Wagnerrel és Parsifaljával kapcsolatban tette, mely műről annak elmélyült tanulmányozásakor kiderül, hogy korunk Grál-mítosza. A konferencián zenei bemutatók és előadások segítségével próbáljuk meg nyomon követni a Parzival-motívum fejlődését Wolfram eposzától Wagner szellemi végrendeletéig, a Parsifalig.

Utolsó frissítés ( 2014. április 27. )
Tovább...
 
Az első Goetheanum alapkövének okirata Nyomtatás E-mail
2013. október 20.

Image
A Rudolf Steiner által írott Alapkő-oklevél
A dornachi János-épület

(az első Goetheanum)

Alapkövébe helyezett oklevél

  ezoterikus feliratának magyarázata

 

IN: Im Namen (’nevében’) - illetve JN: Jesus Nazarenus (a názáreti Jézus, a nátháni lélek mint Krisztus hordozója) (a golgotai kereszt tetején álló INRI felirat első két betűjéhez hasonlóan)

S - CH - T: Seraphim - Cherubim - Throne (szeráfok - kerubok - trónok: az első hierarchia lényei) [a túloldalon, fonalszerű vonallal összekötve ugyanez fordítva: T - CH - S]

Utolsó frissítés ( 2014. április 27. )
Tovább...
 
100 éve kezdte el Rudolf Steiner az Ötödik evangélium előadásait Nyomtatás E-mail
2013. október 01.

Image
A két Jézus-gyermek a templomban
Az Ötödik evangélium

„A megismerés evangéliuma”

Beszélgetés Szergej O. Prokofjevvel

 

2013 őszén lesz száz éve (3x33⅓ esztendeje) annak, hogy Rudolf Steiner 1913 októberének első napjaiban - az első Goetheanum alapkőletétele utáni napokban -, Oslóban (az akkori Krisztiániában) elkezdte az Ötödik evangéliumról, illetve az Ötödik evangéliumból tartott előadásait. E centenáriumhoz kapcsolódva közöljük az alábbi beszélgetést. (a ford.)

Rudolf Steinernek az Ötödik evangéliummal kapcsolatos szellemtudományos kutatási eredményei állnak az antropozófiai krisztológia középpontjában. A Goetheanum 2009-es húsvéti konferenciáját az Ötödik evangélium spirituális dimenzióinak és jelentőségének szentelték. A Das Goetheanum egyik munkatársa, Ursula Remund Fink ennek kapcsán beszélgetett az ülésszak felelősével, Szergej O. Prokofjevvel.

Utolsó frissítés ( 2014. április 27. )
Tovább...
 
Rudolf Steiner oslói (krisztiániai) ciklusai Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 30.

ImageRudolf Steiner

oslói (krisztiániai) ciklusai

1908 - 1913

 

A helyszín a norvég főváros, Oslo. Tudnunk kell, hogy ezt a várost sokáig Krisztiániának hívták, és hogy Rudolf Steiner több fontos előadás-sorozatot is tartott itt: Krisztiánia az éteri Krisztus sorozat végállomása és az Ötödik evangélium kezdetének városa, a „Népszellemek” ciklus, az egyik János-evangéliumról szóló sorozat és az oslói Apokalipszis városa. „Misztériumneve” is tanúskodik róla, hogy Krisztiánia az éteri Krisztus és az Ötödik evangélium hírüladásának egyik fő helyszíne, s így e városnak kitüntetett jelentősége van az emberiség szellemtörténetében.
Utolsó frissítés ( 2014. április 27. )
Tovább...