I. Jakab mint Bacon, Shakespeare, Böhme és Balde inspirátora Nyomtatás E-mail
2014. április 22.

ImageRudolf Steiner fejtegetései

I. Jakab angol király

titokzatos személyiségéről

 

Bacon - Shakespeare - Böhme - Balde

(Nyugat- és Közép-Európa szellemi összeköttetése)

 

„Bacon mellett egy másik személyiséget is látunk a nyugati világban, aki szintén nagy hatással volt az újkori civilizációra: Shakespeare. Azok számára, akik képesek tanulmányozni a szellemi életet, a baconizmus és a shakespeare-izmus ugyanarra a forrásra mutat, amely kívül állt ugyan a földi világon, de mégis képviseltette magát benne. (…) Tudjuk, hogy Bacon és Shakespeare inspirációja egyazon forrásból fakad. (…) És ahonnan Bacon és Shakespeare inspirációja ered, teljesen ugyanabból a forrásból, sőt ugyanattól a beavatott személyiségtől indul ki Közép-Európa irányába Jakob Böhme és a délnémet Jakob Balde szellemi áramlata is. (…) Gondoljunk csak bele, milyen figyelemreméltó dolgok rejlenek annak mélyén, hogy a baconizmus és a shakespeare-izmus, illetve Böhme és Balde művei mind ugyanabból az inspiráló forrásból fakadnak.” (GA 196)

Utolsó frissítés ( 2016. július 22. )
Tovább...
 
Háború és béke, vagy Háború és világ... (Az ukrajnai helyzetről) Nyomtatás E-mail
2014. április 16.

ImageUkrajna

„Határország”

Adalék az ukrajnai konfliktus értelmezéséhez

 

Zbigniew Brzezinski - aki évtizedek óta az Egyesült Államok geopolitikájának szürke eminenciása -, A nagy sakktábla című könyvében a következőket írja az USA hegemóniájának megőrzéséről: „A világot az uralja, aki Eurázsiát uralja. De aki Eurázsiát uralni akarja, annak Oroszországot kell uralnia. És aki uralni akarja Oroszországot, annak ki kell szakítania Ukrajnát az orosz érdekszférából.”

Utolsó frissítés ( 2014. november 23. )
Tovább...
 
A Krisztus-szoborcsoport: a Goetheanum szellemi középpontja Nyomtatás E-mail
2014. április 07.

ImageRudolf Steiner

Az Emberség és az emberi önmegismerés képviselője

A Krisztus-szoborcsoport helye

korunkban és a Goetheanumban

 

Erről a [szobor]csoportról, amelyet az imént megmutattam Önöknek, s amely bizonyos értelemben a [Goetheanum] épületének középpontját képezi, még egy dolgot hadd jegyezzek meg. Ha nyomon követjük az építőművészet fejlődését, és csupán két vagy három fokozatot veszünk szemügyre, akkor a következőket mondhatjuk: ha megvizsgálunk egy görög templomot, akkor azt látjuk, hogy az nem teljes, ha nincs jelen benne az istenség. Nem lehet általánosságban elképzelni egy görög templomot, hanem csakis egy Apollón-templomot, egy Athéné-templomot. Ez az istenség lakhelye.

Utolsó frissítés ( 2014. november 23. )
Tovább...
 
Húsvéti konferencia 2014 (Ostertagung am Goetheanum) Nyomtatás E-mail
2014. április 06.

ImageHúsvéti konferencia a Goetheanumban

90 éve élünk a Karácsonyi konferencia impulzusával

Az előttünk álló évtized kíhívásai

2014. április 17-20.

 

Április 17., Nagycsütörtök: Köszöntő (Justus Wittich); Európa fejlődése és az első világháború kézjegye (Hartwig Schiller megnyitó-előadása); nagycsütörtöki euritmia-bemutató (a Goetheanum-színpad euritmia-társulatának előadása Margerthe Solstad művészeti vezetésével)

Április 18., Nagypéntek: Rudolf Steiner szamaritánus-kurzusának három mantrájáról (Rolf Heine előadása); Ki az a János? Rudolf Steiner utolsó előadásának jelentősége a Karácsonyi konferencia impulzusa szempontjából (Wolf-Ulrich Klünker előadása); Krisztus pokoljárása és a természet alatti világ átalakítása az ember által (Friedrich Glasl előadása)

Utolsó frissítés ( 2014. november 23. )
Tovább...