Rudolf Steiner 154. születésnapja (Virginia Sease ünnepi előadása) Nyomtatás E-mail
2015. február 26.

ImageÜnnepség Rudolf Steiner születésnapjára

Az ifjú Rudolf Steiner Nagyszebenben (Hermannstadt, 1889)

Virginia Sease előadása

(A későbbi karma-kutatás csírái)

zenei bevezetővel és euritmiai bemutatóval

Goetheanum, 2015. február 27.

 

Rudolf Steiner erdélyi útja

és nagyszebeni előadásai

Az 1889-es esztendő Karácsonyát Rudolf Steiner - egy Moritz Zitter nevű, Erdély szász vidékeiről származó barátjának meghívására, akivel a bécsi Műszaki Főiskolán együtt járt Karl Julius Schröer irodalmi szemináriumára - Nagyszeben városában (németül Hermannstadt), az erdélyi szász szellemi élet központjában töltötte. 1889. december 24-ének szentestéjén indult útnak Bécsből vonattal, ám Budapesten lekéste a csatlakozást, ezért csak Szegeden keresztül tudott továbbutazni Erdélybe. Nagyszebenben azután két előadást is tartott 1889. december 29-én: egy kisebbet, szűk baráti körben, és egy nyilvános előadást az ottani evangélikus gimnázium nagytermében: A nő a goethei világnézet fényében - Adalék a nőkérdéshez címmel. „Előadást kellett tartanom Nagyszebenben (ez 1889-ben történt), éppen Karácsony estéjén utaztam oda Bécsből.” (GA 283)

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 03. )
Tovább...
 
A Karácsonyi Gyűlés impulzusa. Út 2023-ig (Az Alapkő-meditáció) Nyomtatás E-mail
2015. február 19.

ImageA Svájci Antropozófiai Társaság

éves konferenciája

Alapkő és Alapkő-meditáció

A Karácsonyi Gyűlés százéves évfordulójáig (2023) vezető út harmadik állomása

(Goetheanum, 2015. február 13-15.)

 

A Svájci Antropozófiai Társaság (a svájci országos „kistársaság”) az 1923/24-es Karácsonyi Gyűlés (Weihnachtstagung) százéves évfordulójának előkészületeként 2013 februárjában egy nagyszabású, jövőbe mutató konferencia-sorozatba kezdett, A Karácsonyi Gyűlés impulzusa. Út 2023-ig címmel. Ennek az útnak az első lépéseként 2013-ban az első Goetheanum alapkőletételével foglalkoztak:[*] ennek nyitóelőadását Peter Selg Grundstein zur Zukunft (Alapkő a jövőhöz, A jövő Alapköve) című kis kötete tartalmazza. A 2014-es februári konferencia témája A Karácsonyi Gyűlés szociális megformáltsága volt (Die Sozialgestalt der Weihnachtstagung). Ezzel a címmel jelent meg tavaly nyáron az arlesheimi Ita Wegman Intézet kiadásában a konferencia anyaga, Peter Selg, Marc Desaules, Thomas O’Keefe, Roland Tüscher, Johannes Greiner és Steffen Hartmann előadásaival. Az idei, 2015-ös februári konferencia témája pedig az Alapkő és az Alapkő-meditáció volt.

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 03. )
Tovább...
 
A Karácsonyi Gyűlés százéves évfordulójáig (2023) vezető konferencia-sorozat harmadik állomása Nyomtatás E-mail
2015. február 11.

Image
Az ember három lénytagja (Rudolf Steiner rajza)
A Svájci Antropozófiai Társaság

éves konferenciája

Alapkő és Alapkő-meditáció

Goetheanum, Dornach

2015. február 13-15.

 

Február 13.: a svájci országos társaság küldöttgyűlése

az Alapkő-meditáció euritmiai formában

Rudolf Steiner és az Alapkő lénye (Peter Selg előadása)

Február 14.: a Szabad Szellemtudományi Főiskola Első Osztályának (Klasse) első ismétlő órája

„Hogy jó legyen…” A benső templom építése (Johannes Greiner és Marc Desaules előadása)

az Alapkő-meditáció euritmiai formájának aspektusai (Szemlélődések Szergej O. Prokofjev kutatási eredményeire támaszkodva)

a svájci országos társaság éves közgyűlése; megemlékezés a halottakról

„S ujjongott a szellemi világ” - művészeti dokumentáció

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 06. )
Tovább...
 
Az első világháború szellemi háttere (A "mag-előadás" 2. része) Nyomtatás E-mail
2015. február 05.

ImageRudolf Steiner

Az első világháború okai és szellemi háttere

Az 1914. szeptember 30-i stuttgarti előadás összefoglalója (GA 174b)

 

Van az a bizonyos előadásciklus a népszellemekről [Az egyes népszellemek missziója, GA 121]. Ha ezekben a vészterhes időkben képtelenek vagyunk az ott elhangzottakat teljesen komolyan venni, akkor csupán teoretikus játszadozásnak tűnhetnek akkori fejtegetéseink. Csak ha ezek teljesen átjárják minden porcikánkat, testünket-lelkünket, akkor leszünk képesek megérteni a jelenlegi történéseket.

A Népszellemek-ciklus utolsó előtti előadásában megpróbáltam bemutatni, hogyan viszonyulnak egymáshoz az egyes népszellemek: úgy, mint a lélek különböző erői, mint az emberi lélek három része, illetve ezek összjátéka. Felhívtam a figyelmüket arra, hogy ha Itália és Spanyolország népeit vesszük, akkor azok az Atlantisz utáni harmadik [kultúr]korszak utóhangjait jelentik korunk számára: e népek karakterében az érzőlélek jut kifejezésre. Franciaország esetében ez az értelmi lélek, Angliánál a tudati lélek, Európa közepén pedig az Én. - Antropozófusokként tudjuk: a német szellemben rejlik Európa Énje. - Ez egy objektív, okkult tény.

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 03. )
Tovább...