A "menekültáradat" is egyfajta háború Európa ellen Nyomtatás E-mail
2015. június 29.

Image
A 20. század képe: Drezda romjai 1945-ben
A „menekültáradatról”

Háború Európa ellen

 

Száz évvel az első világháború kitörése után a háború új formája zajlik Európában, pontosabban: Európa ellen. A 2014/2015-ös menekültáradatot figyelve két dolgot ugyanis már most megállapíthatunk:

Utolsó frissítés ( 2016. szeptember 27. )
Tovább...
 
Rudolf Steiner: A népszellemhez szóló béke-Spruch Nyomtatás E-mail
2015. június 28.

Image
"Fedd fel korodat, lényed fényét"
A népszellemhez szóló békespruch

A jelenlegi emberiség számára még nem könnyű, különösen napjainkban, hogy kellő objektivitással és elfogulatlansággal belássa mindazt, amire a szellemtudomány keretében sokszor rámutattunk, s ami a népszellemekről szóló előadásokban is benne van. Azoknak, akik korunk igazi, valódi szellemének megfelelően akarnak foglalkozni a szellemi élettel, meg kell érteniük, hogy a népszellemek, az igazi, valódi néplelkek egyfajta kórust képeznek, amelyben ők már teljes összhangban élnek együtt. Ám az embernek utat kell találnia az ő lényükhöz, s ez csak szellemi úton lehetséges.

Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogyan találhatunk utat a népszellemhez, miként folytathatunk meghitt párbeszédet, bizalmas, belső párbeszédet annak a népnek a szellemével, amelyhez tartozunk. Csak tanácsolni tudom, hogy ha van néhány percük, különösen a mostani időkben, használják a Du, meines Erdenraumes Geist! („Te, földi térségem szelleme!”) kezdetű, a népszellemhez szóló Spruchot, hogy képesek legyenek eligazodni a jelenlegi világhelyzetben.

Utolsó frissítés ( 2015. november 30. )
Tovább...
 
Az USA igazi problémája: Németország Nyomtatás E-mail
2015. június 15.

Image
Fritz Koenig: The Sphere (Földgömb)
Bernhard Steiner

Németország mint probléma

Az amerikai külpolitika fő mozgatórugója

 

George Friedman amerikai (USA) politológus, publicista és a Stratfor elnevezésű[1] „gondolatgyár” igazgatója első ízben rántotta le a leplet a nyilvánosság előtt arról, mitől retteg leginkább az Egyesült Államok.

A Stratfor egy 1996-ban alapított amerikai (USA) szervezet, amely geostratégiai kérdésekkel foglalkozik, s többek között az amerikai kormányzatnak is ad tanácsokat. A Stratfor alapítója, George Friedman, a Chicagói Külügyi Tanács (Chicago Council of Foreign Affairs) ülése során nyilatkozott az amerikai külpolitika célkitűzéseiről, új könyvének bemutatója alkalmából (Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe [Gócpontok: a kibontakozó válság Európában]). Friedman itt meglepő nyíltsággal beszélt. Érdemes figyelmet szentelnünk szavainak, s azokat tüzetesebben is megvizsgálnunk, különösen a jelenlegi ukrajnai konfliktus fényében.[2]

Utolsó frissítés ( 2015. november 30. )
Tovább...
 
A háború kísértete (4. rész: Európa felelőssége) Nyomtatás E-mail
2015. június 10.

Image
Rudolf Steiner: A szláv ember
Armen Tõugu

A háború kísértete

4. rész: Európa felelőssége

 

A szláv szellem, akinek Rudolf Steiner szerint a következő kultúrkorszak korszellemévé kell válnia, ma egy arkangyal vonásait viseli, s ezért még az imaginárius Oroszország-lény imént feltérképezett területével áll térbeli összeköttetésben. Később, ha majd átveszi a korszellem feladatait, akkor az egész Földre kiterjesztheti működését, hogy a Föld minden részén és minden népéből inspirálhasson embereket.

Ma még csak néhány olyan ember van, aki e [szláv] szellem képviselőjének tekinthető. Azok tartoznak közéjük, akik kifejlesztik magukban az igazságérzetet és a karmikus látást, a karmikus szemléletet. Korábban voltak Oroszországban úgynevezett „kaliki perechozijé”-k, olyan zarándokok, akik a valódi igazságot keresve helyről helyre vándoroltak. Az igazságkeresés impulzusának Oroszországban a jövőben mindinkább együtt kell járnia azon képességnek a kibontakozásával, amely az emberek közötti kapcsolatokban tudatosan hagyja működni a karma törvényének igazságát. Ez vezet majd a hatodik kultúrkorszakban az új pünkösdi közösségek kialakulásához, melynek tagjai a saját szabad individualitásuk megőrzésével találnak egymásra, s alkotnak harmonikus közösséget. A szláv kultúrkorszak jövendő szelleme ma ennek a fejlődésnek az útján inspirálja az embereket.

Utolsó frissítés ( 2015. november 30. )
Tovább...