Csontváry géniusza (3. rész) Nyomtatás E-mail
2015. július 29.

Image
Csontváry: Önarckép
Csontváry sorsfeladata

hisz maga festőnek született”

Csontváry elhivatása mint michaeli prófécia

 

„Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél.”

 

Az 1879-es év apokaliptikus jelentőségét azonban nem csupán a szegedi nagy árvíz adja. Rudolf Steinertől, a modern szellemtudomány tanításából tudjuk, hogy ez az év egy hatalmas érzékfeletti küzdelem végének: Michael arkangyal korszellemmé válásának (illetve a nevével jelölt új korszak kezdetének) és a démoni seregek földre taszításának az esztendeje. Valójában ez a michaeli harc áll a Csontváry nagy önéletrajzában leírt képek „különbözetének” szellemi hátterében: az 1879-es év spirituális folyamatai tükröződnek a fizikai síkon – illetve a festő tudatában – a Kárpátok mennyei harmóniájának és a szegedi árvíz földi poklának képeiben.

Csontváry „spirituális élményének” előzményei és körülményei után lássuk magának a misztikus elhivatás-élménynek a leírását a festő „nagy önéletrajzából”:[1]

Utolsó frissítés ( 2016. január 31. )
Tovább...
 
Csontváry géniusza (2. rész) Nyomtatás E-mail
2015. július 22.

Image
Csontváry: Festőlegény (Madonna-festő)
A szegedi árvíz apokalipszise

és a Kárpátok fenséges tája

Csontváry „misztikus élményének” előzményei

Csontváry géniusza (2. rész)

 

Az 1879-es év a szegedi nagy árvíz esztendeje volt Magyarországon. Csontváry pesti egyetemi hallgatóként részt vett a mentési munkálatokban, s közben súlyosan megbetegedett. Az orvosok hosszabb pihenést javasoltak neki, így került vissza szülőföldjére, a felvidéki Kárpátok hegyvidékére, „misztikus élményének” helyszínére. Csontvárynak két önéletírása maradt fenn:[1] mindkettőnek a középpontjában az 1880 őszén (azaz 28. életévében) történtek leírása áll – Csontváry életének sorsfordulója.

Utolsó frissítés ( 2016. január 31. )
Tovább...
 
Csontváry géniusza (1. rész) Nyomtatás E-mail
2015. július 15.

ImageCsontváry géniusza

A „napút” festője. Szellemtudományos adalékok Csontváry életútjának értelmezéséhez

 

Ihlettség s akaraterő a szárnyaim (Inspiratio–energia)”

(Csontváry 1908-as városligeti kiállításának mottója)

 

Július 5-étől, a művész születésnapjától átfogó életmű-kiállítás látható a budai Várban a magyar „igazságkereső” festők talán legnagyobbikának, Csontváry Kosztka Tivadarnak a képeiből. Ehhez kapcsolódva megpróbálunk rávilágítani – a modern szellemtudomány szempontjából – a festő életútjának néhány mozzanatára.

Utolsó frissítés ( 2016. január 31. )
Tovább...