"Energia és művészet lappang a magban" (Csontváry géniusza 8.) Nyomtatás E-mail
2016. március 30.

Image
Csontváry: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban
„Energia és művészet lappang a magban

„Te leszel cédrus …”

A magtól a Cédrusokig

(Csontváry géniusza, 8. rész)

 

„Te leszel … a legnagyobb hadvezér, festő, cédrus.”

„Te leszel – ez azt jelenti, hogy azzá kell fejlődnie.”

 

Csontváry „nagy önéletrajzában” így írja le a neki szóló mennyei szózat elhangzásának körülményeit: „… kiléptem az utcára, a rajzot elővettem tanulmányozásra. S ahogy a rajzban gyönyörködöm, egy háromszögletű kis fekete magot pillantok meg bal kezemben, mely figyelmemet lekötötte. E lekötöttségben a fejem fölött hátulról hallom: Te leszel a világ legnagyobb – (napút) festője, nagyobb Raffaelnél.”[1]

Három utalást, egyúttal három kérdést tartalmaz az égi jóslat, melyekre választ kell keresnünk: Mi a háromszögletű kis fekete mag? Mi az a napút? És miért éppen Raffaellónál kell nagyobb festőnek lennie? – A nagy önéletírás ezt követő részében Csontváry maga válaszolja meg ezeket a kérdéseket.

Utolsó frissítés ( 2016. augusztus 16. )
Tovább...
 
Csontváry géniusza (7. rész) 1880. október 14. és 1910. január 10. Nyomtatás E-mail
2016. március 17.

Image
Csontváry: Római híd Mosztárban
Csontváry 1880-1910

Kosztka Tivadar 1853-1919

(Csontváry géniusza, 7. rész)

 

„Mert nem a hatalmi, nem az anyagi erők uralják a világot, hanem az isteni szellem, amelyért az emberek vágyakoznak.” (Csontváry)

 

1880. okt. 14. és 1910. jan. 10.

Csontváry géniuszáról szóló szellemtudományos vizsgálódásaink során még nem esett szó a festő - saját szellemi elhivatás-élményének leírása mellett - talán legfontosabb, s egyik legtalányosabb kijelentéséről, melyet a művész kéziratos hagyatékából Németh Lajos is közzétett 1964-es Csontváry-monográfiájában,[1] majd a Romváry Ferenc által közreadott Csontváry-dokumentumok II. kötetében is megjelent.[2] A festő e kései feljegyzése így szól:

„1880. okt. 14. és 1910. jan. 10. - Korszakot alkotó napok az isteni összeköttetést igazoló határok. Az első dátum a szellemi, a második a hatalmi korszakot jelenti.”

Utolsó frissítés ( 2016. augusztus 16. )
Tovább...