A Das Goetheanum - Barack Obamáról Nyomtatás E-mail
2008. november 18.

Barack Obama igen különböző megítélései a Das Goetheanumban

Image
A 2008/16. szám címlalpja (2008. április 18.)
Mint egy fekete John F. Kennedyre, egyfajta »messiásként«, megváltóként tekintenek Barack Obamára (…)  - Axel Mannigel: Változás - Az amerikai választási küzdelem (2008. február 22.)

Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje reményeket ébreszt - és nem csak az USA-ban. A Bush-korszakkal teljes ellentétben Obamával egy sokak által régóta várt emberi integritás lép a nyilvánosság elé. (…) Obama fellépése olyan, mint egy gyógyító balzsam. A demokrata elnökjelölt rendkívüli „lelkesedést” [pontosabban átszellemültséget, egy bizonyos szellemmel való áthatottságot - Begeisterung] vált ki, főként az amerikai fiatalok körében, de az USA művelt rétegeiben is. Egy spirituális manicheizmus elemeit fedezhetjük fel nála (…) - Maurice Le Guerrannic: Az amerikai választások szellemi küzdelme - Obama és a manicheizmus (2008. április 18.).

(A „vezércikként” közölt, címlapon szereplő íráshoz mellékelt kép aláírása: Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje - egy manicheista?)

 

Image
Barack Obama Janus-feje?
Obama megválasztása politikai rendszerváltást jelent az Egyesült Államokban. Ennek megfelelően igencsak euforikusak voltak a reakciók a november 4-i választási győzelmét követően. Gerd Weidenhausen cikke azzal csillapítja le a felfokozott várakozásokat, hogy bemutatja: ezt a változást már hosszú ideje előkészítették. És az amerikai elnök kényszerhelyzetére és a hatalmi viszonyokba való beágyazottságára tekintettel a szerző bizonyos józanságra int. (…) Az Obama dicsőített fényalakjával kapcsolatos felfokozott várakozások politikailag naivak és az amerikai társadalom megrögzült erőviszonyainak intézményes összetettségét figyelembe véve aligha megalapozottak. - Gerd Weidenhausen: Az új elnök, Barack Obama - az amerikai elitek számítása szerint (2008. november 14.).

(A cikkhez tartozó kép aláírása: A Janus-fejű [kétarcú, illetve kétfejű] Barack Obama? Józanságra van szükség a felfokozott várakozások helyett)

Utolsó frissítés ( 2009. július 15. )
 
< Előző   Következő >