NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Die erste Rundreise des Jahres 1909) Nyomtatás E-mail
2009. január 15.
1909. január második fele (Az 1909-es év első előadó körútja)

ImageAz év eleji müncheni és berlini előadások után Rudolf Steiner január 16-án indul az új esztendő első nagy előadó körútjára a badeni területek központjába, majd a Rajna középső folyásához: a Neckar és a Majna torkolatának vidékére (Berlin - Pforzheim - Karlsruhe - Heidelberg - Mannheim - Wiesbaden - Frankfurt - Berlin: ez az útvonal némi módosulással éppen a nagyjából egy évvel ezelőtt tett előadó körút fordított tükörképe).

1909. január 17.: PFORZHEIM. Stuttgart és Karlsruhe között félúton Rudolf Steiner egy nyilvános és egy Zweig-előadást tart: előbbit a válaszút előtt álló természettudományról (korábbról lásd GA 56), utóbbit pedig a megismerési útról (GA 108).

1909. január 18-19.: KARLSRUHE. Rudolf Steiner két előadást tart a badeni hercegség székhelyén, Kaspar Hauser szülővárosában: a január 18-ai Zweig-előadás témája A gondolkodás kialakítása a gyakorlatban: a gondolkodás iskolázásához adott alapvető gyakorlatok (GA 108), a 19-ei nyilvános előadásé pedig Az emberi temperamentumok titka (korábbról lásd GA 57).

1909. január 20-21.: HEIDELBERG. Rudolf Steiner három előadást tart a Neckar partján fekvő német egyetemi városban: két nyilvános előadás keretében Goethe titkos kinyilatkoztatásáról beszél - 20-án exoterikusan, 21-én ezoterikusan (korábbról lásd GA 57). Az előbbi előadás volt Herbert Hahn - később az első stuttgarti Waldorf-iskola egyik alapítójának, jeles antropozófus írónak és előadónak az - első Steiner-élménye.

Az 1909. január 21-ei heidelbergi Zweig-előadáson pedig A reinkarnáció bizalmasabb kérdéseiről esik szó a nagy individualitások lénytagjaival összefüggésben: ez az előadás A spirituális ökonómia elve címmel összegyűjtött (rendkívüli jelentőségű) sorozat első darabja (GA 109) - az 1909-es évnek ez a reprezentatív kötete tartalmazza majd Rudolf Steiner 1909-es Budapesti Ciklusát.

1909. január 22.: MANNHEIM. Rudolf Steiner egy nyilvános előadást tart a sváb folyó, a Neckar rajnai torkolatának városában, a berlini Építészek Házában éppen soron lévő előadások témájában: Hol és miként találjuk meg a szellemet? (lásd GA 57).

1909. január 23-24.: WIESBADEN. Rudolf Steiner a 23-ai nyilvános előadáson az előző napi mannheimi témát folytatja (Hol és miként találjuk meg a szellemet?), 24-én pedig egy Zweig-előadásra kerül sor a hesseni fővárosban.

1909. január 24-25.: FRANKFURT. Az 1909-es év első előadó körútjának végállomásán, Majna-Frankfurtban, Goethe szülővárosában Rudolf Steiner egy nyilvános és egy Zweig-előadást tart: a 25-ei nyilvános előadás témája A férfi és a nő a szellemtudomány fényében (korábbról lásd GA 56), az előző napi Zweig-előadásé pedig A három Logosz.

Rudolf Steiner január 25-én érkezik vissza Berlinbe, ahol a következő napokban két előadást tart: január 26-án a Betegség és karma című előadással folytatja a Szellemtudományos embertan című sorozatát (GA 107), január 28-án pedig Tolsztoj és Carnegie címmel a nagy orosz író és az amerikai iparmágnás szellemtudományos összehasonlításáról beszél egy nyilvános előadás keretében, az Építészek Házában (GA 57). Ez utóbbi előadás volt az első - Polzer-Hoditzéhoz, Herbert Hahnéhoz és többi tanítványáéhoz hasonlóan sorsdöntő - találkozás Rudolf Steinerrel a költő, Christian Morgenstern életútján.

Utolsó frissítés ( 2009. február 02. )
 
< Előző   Következő >