NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Die dritte Rundreise des Jahres 1909) Nyomtatás E-mail
2009. február 19.

1909. február második fele (lipcsei - türingiai - kasseli - kölni körút)

ImageRudolf Steiner a január második felében tett badeni-közép-rajnai-majnai, majd február első felében tett elzászi-svájci körútja után február 19-én indul az 1909-es esztendő harmadik nagy előadó körútjára, s ezúttal Németország középső területeinek fontos szellemi központjait járja végig: Lipcsétől Türingia arany városain át - Kasselen keresztül - egészen Kölnig (Berlin - Lipcse - Erfurt - Weimar - Eisenach - Kassel - Köln - Elberfeld - Berlin).

1909. február 19-21.: LIPCSE. Rudolf Steiner február 20-án egy nyilvános, 19-én és 21-én pedig egy-egy Zweig-előadást tart Szászország „második fővárosában”: a 19-ei előadás témája a spirituális ökonómia kérdéskörével összefüggésben a Reinkarnáció és karma. Az ismételt megtestesülések bizalmasabb kérdései. Rudolf Steiner Marie von Siversnek írott beszámolója szerint „teozófiai szempontból eddig minden jól ment. Lipcsében most is ugyanaz volt, mint mindig.” (GA 262)

1909. február 22.: ERFURT. Türingiába érve Rudolf Steiner egy nyilvános előadást tart az Építészek Házában rendezett berlini sorozatának témájában: Hol és miként találjuk meg a szellemet? (lásd GA 57). - „Erfurtban a teozófia még csak gyerekcipőben jár.” (GA 262)

1909. február 23.: WEIMAR. Türingia és a német klasszika központjában, Goethe és Schiller városában is egy nyilvános előadásra kerül sor: A férfi és a nő a szellemtudomány fényében (vö. GA 56). „Weimarban éppen húshagyókedd volt. A kisterem ugyan megtelt, de az emberek, akik korábban némi érdeklődést tanúsítottak, most mind a farsanggal voltak elfoglalva. (…) A fiúk lánynak, a lányok pedig fiúnak öltözve vonultak föl-alá Weimar »klasszikus« utcáin. (…) A karnevál szelleme így az utcákon szemléltette azt, amiről előadásomban beszéltem: hogy a nőknek férfias, a férfiaknak pedig nőies” éterteste van. „S így előadásom az utcai események különös kommentárjának bizonyult.” (GA 262)

1909. február 24.: EISENACH. Rudolf Steiner születésnapja előestéjén Eisenachban tart előadást, s Marie von Siversnek innen írott levelében „szívélyes üdvözletét küldi a Wartburg városából, melyet nagy hó borít. (…) Itt a Fürstenhof [’fejedelmi udvar’] nevű hotelben, amely nyáron oly szívélyes szálló, most fagyos hideg van, s így amilyen gyorsan csak lehet, el akarok jutni Kasselbe.” (Uo.)

1909. február 25-26.: KASSEL. Rudolf Steiner 48. születésnapján érkezik Kasselbe, a német szellemi élet és a rózsakeresztesség történetének erre a kitüntetett helyszínére, ahol február 25-én egy Zweig-előadást tart a spirituális ökonómiával összefüggésben (Jelentős személyiségek étertestének átörökítése), 26-án pedig egy A tízparancsolatról szóló nyilvános előadásra (lásd GA 107 és 108) és egy ezoterikus órára kerül sor (ES).

1909. február 27.: KÖLN. Rudolf Steiner „második” („hivatalos”) születésnapját a Rajna-parti nagyvárosban, Kölnben tölti, a két domonkos rendi nagy tudós, Albertus Magnus és Aquinói Tamás együttműködésének egyik fontos színhelyén (ezúttal Marie von Sivers nélkül), ahol Rudolf Steiner most egy nyilvános előadást tart A kereszténység jövőbeli jelentőségéről.

1909. február 28.: ELBERFELD. S végül Rudolf Steiner 1909-ben tett harmadik előadó körútjának utolsó állomásán egy nyilvános és egy Zweig-előadásra kerül sor: előbbi témája A János-evangélium okkult jelentése, utóbbié pedig - ismét a spirituális ökonómiával kapcsolatban - A reinkarnáció bizalmasabb kérdései.

Utolsó frissítés ( 2009. március 01. )
 
< Előző   Következő >