NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Rudolf Steiners Rheinfahrt) Nyomtatás E-mail
2009. április 23.
1909 áprilisa: Rudolf Steiner rajnai útja

Rudolf Steiner április 23-án indul tovább az 1909-es év második nagy előadássorozatának, a düsseldorfi Hierarchiák-ciklusnak a helyszínéről - rajnai körútjának két utolsó állomása: Bonn és Koblenz felé.

1909. április 23.: BONN. Rudolf Steiner itt egy nyilvános előadást tart, melynek címe Az emberi temperamentumok titka a szellemtudomány fényében (lásd GA 57).

1909. április 24-25.: KOBLENZ. Rajnai körútjának legutolsó állomásán végül két nyilvános és egy Zweig-előadást rendeznek: előbbiek címe Biblia és bölcsesség (24-én az Ószövetségről, 25-én az Újszövetségről van szó, lásd GA 57), a 25-ei Zweig-előadásra pedig a koblenzi Cusanus Zweig felavatása alkalmából kerül sor.

Rudolf Steiner 1909. áprilisi rajnai útjának állomásai tehát a következők:

(1) MALSCH - Kaspar Hauser szülővárosa, Karlsruhe mellett: a malschi rózsakeresztes templom modellépületének és az Assisi Szent Ferencről elnevezett Zweignek a felavatása (Nagyhét első fele: Virágvasárnaptól Nagycsütörtökig);

(2) KÖLN: húsvéti ünnepi előadások - Buddha és Krisztus útjának összehasonlításával kapcsolatban Rudolf Steiner először beszél az úgynevezett Maitreya-Buddháról (Nagyhét második fele: Nagycsütörtöktől Húsvétvasárnapig);

(3) DÜSSELDORF: a Pál apostol tanítványának, Dionüsziosz Areopagitésznek a hierarchiatanával is összefüggő nagy düsseldorfi Hierarchiák-ciklus - első fejtegetések a buddhákról és boddhiszattvákról (Húsvét hete: Húsvéthétfőtől Fehérvasárnapig);

(4) BONN és KOBLENZ: előadások és a koblenzi Cusanus Zweig felavatása (Kölnben, Düsseldorfban és Koblenzben Rudolf Steiner mellett Christian Morgenstern is jelen van).

Rudolf Steiner több mint egy hónapos távollét (a római és a düsseldorfi ciklus, illetve a rajnai körút) után, április 26-án érkezik vissza Berlinbe, ahol az elkövetkező két hétben hat előadást és egy ezoterikus órát tart. De ez alatt az idő alatt más eseményekre is sor kerül.

Utolsó frissítés ( 2009. május 08. )
 
< Előző   Következő >