NOVALIS / Főoldal
Az antropozófia eredendő indítékai Nyomtatás E-mail
2009. június 09.
ImageSzergej O. Prokofjev

Krisztus éteri újraeljövetele

 

Az antropozófia alapelemeiről szóló sorozatunkban ezúttal Szergej O. Prokofjev mutatja be az antropozófia Krisztushoz fűződő különleges kapcsolatát. Korunk embere az antropozófia beavatási útjának négy fokozatán keresztül közeledhet Krisztushoz, mégpedig ott, ahol ma Krisztus működik: az éteriségben.

Rudolf Steiner az egész emberiség fejlődése szempontjából sorsdöntő 1917-es esztendőben mutatott rá arra, hogy egy beavatott már 1909-től kezdve láthatta Krisztus eljövetelét az éteri világban. Rudolf Steiner 1910-től kezdett el kimondottan arról beszélni, hogy ennek az eseménynek a hírüladása és az emberiség erre történő előkészítése az antropozófia legfontosabb feladata korunkban.

Az egész antropozófiát az erre az eseményre való előkészületként is felfoghatjuk. Hiszen az antropozófia egy korszerű út ahhoz, hogy az emberi gondolkodás szellemivé alakítása által tudatosan hatoljunk be az imagináció világába, ahol ma az éteri Krisztus érzékelhető. Rudolf Steiner ilyen értelemben beszél az új „intellektuális” tisztánlátásról.

 

Krisztus megnyilatkozásának fokozatai

A megismerésszerű megértés és az imaginatív észlelés e két lépcsőfoka mellett Rudolf Steiner egy harmadikra is rámutatott: a hallás fokozatára. Ezért is nevezi úgy az általa megalapozott antropozófiát, mint egy újfajta nyelvet, amelynek segítségével korunk embere az élet legfontosabb dolgaival kapcsolatos kérdéseket tehet fel az éteri Krisztusnak, hogy Tőle kapjon választ azokra. Ebben az esetben az éteri Krisztusnak az antropozófiához fűződő inspiratív kapcsolatáról van szó.

A negyedik lépcsőfok jelenti az antropozófia legmagasabb rendű feladatát, amelyet a vele összeköttetésben álló embereknek kell betölteniük: hogy az antropozófiának az éteri Krisztus szellemi burkává kell válnia. Rudolf Steiner ilyen értelemben beszél Krisztus eljövendő „megtestesüléséről”, amely az antropozófia „új Krisztus-megértésében” történik majd meg (GA 156, 1914. december 26-ai előadás). Ha meggondoljuk, hogy Rudolf Steiner már korábban is úgy beszélt az Antroposzófiáról, mint egy valós szellemi lényről, akkor ezt a megtestesülési folyamatot teljesen konkrét értelemben is vehetjük. Itt az intuíció fokáról van szó, amelynek során az egyik lény áthatja a másikat, és azonos lényűvé válik vele.

Az antropozófia beavatási útja tehát négy fokozatból áll: a szellemtudomány tanulmányozásából (a stúdiumból), az imaginációból, az inspirációból és az intuícióból. Napjainkban Krisztus éteri újraeljövetelére kell vonatkoztatnunk ezeket a lépcsőfokokat, amelyeken keresztül Krisztus - örök jelenlétéből fakadóan - minden ember számára megnyilatkozik, hogy további földi sorsának kísérője legyen. És ezen az úton az antropozófia elválaszthatatlan kapcsolatban marad Vele.

 

Megjelent a Das Goetheanum hírlevelének 2009/14. számában (2009. április 3-án). Fordította: Korcsog Balázs

A mellékelt ábra Rudolf Steiner rajza (Előkészület az éteri Krisztus megpillantására)

Utolsó frissítés ( 2009. december 31. )
 
< Előző   Következő >