NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Vorträge in Leipzig, Dresden und München) Nyomtatás E-mail
2009. november 30.

1909. november vége - december eleje

Előadások a szász és a bajor fővárosokban

Az októberi berlini előadások és a novemberi északnyugati, majd délnyugati német és svájci előadó körút után Rudolf Steiner 1909 novemberének végén, decemberének elején az akkori Németország középső (ma délkeleti) területeire látogat, és előbb Szászország két nagy központjában, majd a bajor fővárosban tart előadásokat (Berlin - Lipcse - Drezda - Berlin, illetve Berlin - München - Berlin).

1909. november 28-29.: LIPCSE. Rudolf Steiner két előadást tart a német kulturális életnek ebben a központjában: a november 28-ai lipcsei Zweig-előadáson Goethe Wilhelm Meisteréhez kapcsolódva megismétli a három nappal korábban a berlini Építészek Házában Az egoizmus természetéről elhangzottakat (lásd GA 58), a 29-ei nyilvános előadás keretében pedig Homérosz, Aiszkhülosz, Dante, Shakespeare és Goethe kapcsán beszél A művészet missziójáról (GA 59).

1909. november 30. - december 1.: DREZDA. A szász fővárosban is két előadásra, továbbá a második drezdai Zweig felavatására kerül sor: a november 30-ai nyilvános előadás címe Krisztus és a szellemtudomány, majd a korábban már működő Grál Zweig mellé másnap, december elsején avatják fel a teozófiai-antropozófiai élet második drezdai „ágát”, a Dante Zweiget.

A kisebb szászországi előadó körút után Berlinbe visszatérve Rudolf Steiner december 2-án az Építészek Házában tartott nyilvános sorozatát folytatja a Buddha és Krisztus című előadással (GA 58).

1909. december 4-8.: MÜNCHEN. Rudolf Steiner négy előadást és két ezoterikus órát tart a bajor fővárosban: a december 4-ei Zweig-előadás témája a csoportlélek és az individualitás (GA 117), az 5-ei nyilvános előadás címe A harag missziója (GA 58), a 6-ai nyilvános előadáson Goethe Pandorája kapcsán Az igazság missziójáról beszél (uo.), a 7-ei Zweig-előadás témája pedig Zarathusztra küldetése (GA 117). A négy előadáson kívül december 5-én és 7-én egy-egy ezoterikus órára is sor kerül Münchenben.

Berlinbe visszaérkezve Rudolf Steiner december 9-én ismét az Építészek Házában megrendezett nyilvános ciklusát viszi tovább, ezúttal a Holdról szóló előadással: Néhány szempont a Holddal kapcsolatban - a szellemtudomány megvilágításában (GA 58).

Utolsó frissítés ( 2009. december 03. )
 
< Előző   Következő >