NOVALIS / Főoldal
Megjelent a Ki volt Ita Wegman? 4. kötete (Wer war Ita Wegman Bd. 4) Nyomtatás E-mail
2010. január 29.

ImageKi volt Ita Wegman? 4. kötet

  J. Emanuel Zeylmans van Emmichoven

A szív megerősítése

A jelenkor misztériumi iskolázása

Rudolf Steiner együttműködése Ita Wegmannal


Ita Wegman Rudolf Steiner útmutatásai szerint végzett ezoterikus iskolázásáról először 1976-ban, Ita Wegman halálának 33. esztendejében kaphattunk vázlatos képet Margarete Kirchner-Bockholt és Erich Kirchner Rudolf Steiner és Ita Wegman feladata az emberiségért című munkájából, amelyből megismerhettünk néhány olyan verset és meditációs szöveget, melyet Ita Wegman Rudolf Steinertől kapott. Emanuel Zeylmans van Emmichoven Ita Wegmanról írott életrajzának 1990-ben megjelent első kötetében azután szélesebb távlatokat nyitott, s felvázolta e szellemi útnak az összefüggéseit.

Emanuel Zeylmans a Ki volt Ita Wegman? című háromkötetes dokumentációjának befejezése után Ita Wegman ezoterikus hagyatékát dolgozta fel, amely Rudolf Steinertől származó eredeti kéziratokat is tartalmaz. Ebben a kötetben több mint száz olyan szöveg található, amelyet Rudolf Steiner Ita Wegman számára írt, s így ez a gyűjtemény a modern misztériumi iskolázás páratlan dokumentuma, amelynek jelentősége és mélysége egészen mostanáig nem volt ismeretes előttünk: erről sem Ita Wegman barátainak, sem az ellenségeinek mindmáig nem volt tudomása.

Az ifjabb Zeylmans hosszú évek munkája után jutott arra az elhatározásra, hogy az Ita Wegman hagyatékát kezelő egyesület beleegyezésével közzéteszi az általa feltárt és feldolgozott teljes anyagot. Zeylmans egészen 2008. július 9-én bekövetkezett haláláig e negyedik kötethez írott magyarázatain dolgozott, s ennek eredményeként egy egyedülálló művet hagyott az utókorra, melyet eredetileg 2009 őszén, Ita Wegman halálának 66. évében szeretett volna megjelentetni.

„Ha azokkal a meditációs szövegekkel és gyakorlatokkal foglalkozunk, amelyeket Rudolf Steiner Ita Wegman számára adott, s amelyek mind megtalálhatóak és a maguk összefüggésében jelennek meg ebben a kötetben, akkor az ember azt kívánja, bárcsak ezek az írások sokaknál újból életre kelnének. Ezek ugyanis olyan szövegek, amelyek összeköttetésben állnak Ita Wegmannak, az antropozófia egy titkos tanítványának fényétertestével.” (Emanuel Zeylmans van Emmichoven)

 

A kötet az arlesheimi Ita Wegman Intézet Kiadójának gondozásában jelent meg 2009 decemberében. A könyvismertetőt fordította: Korcsog Balázs

 

Kapcsolódó anyagok:

Ita Wegman: Emlékezés Rudolf Steinerre (Közreadja Peter Selg) 

Szellemi ellenállás és felülemelkedés (Ita Wegman 1933-1935)

Willem Zeylmans van Emmichoven (Antropozófia és Antropozófiai Társaság a 20. században)
 
Az arlesheimi Ita Wegman Intézet Kiadójának könyvei (A kiadó 2008/2009-es katalógusa)
Utolsó frissítés ( 2010. június 14. )
 
< Előző   Következő >