NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Vorträge in Stuttgart) Nyomtatás E-mail
2010. március 05.

1910. március eleje

Előadások a sváb fővárosban

Az éteri Krisztus sorozat stuttgarti állomása

Rudolf Steiner 1910. március 5-e és 8-a között a délnyugati német területek központjában, Stuttgartban tart előadásokat, és az elzászi-badeni körút, a kasseli előadások és az észak-rajnai körút után „Svábföld” fővárosában folytatja a Krisztus éteri újraeljövetelét hírül adó előadásait.

A március 5-ei stuttgarti Zweig-előadáson a női és a férfi princípium közti különbségről, a Holdról és az üstökösökről beszél (A világmindenség titkai), március 6-án pedig ismét az éteri Krisztus-esemény szellemi összefüggéseit fejtegeti:

Ha az emberek körében megjelenik az új természetes tisztánlátás képessége, „akkor néhányan színre lépnek majd, akik azt fogják mondani, hogy olyan érzésük van, mintha a fizikai emberen belül még másvalamit: egy »második embert« is látnának. (…) És ha az emberek képesek lesznek látni az étertestet, akkor majd Jézus Krisztus étertestét is megtanulják látni, ahogy Pál apostol látta Őt. Ez az, ami egy új korszak jellemzőjeként kezdetét veszi, és ami az ilyen képességekkel rendelkező emberek első előhírnökeinél már 1930 és 1940/45 között meg fog nyilvánulni. Hogyha ez nem kerüli el az emberek figyelmét, akkor saját szellemi látásuk révén fogják átélni a damaszkuszi eseményt, s így a Krisztus-eseményt is a maga teljes valójában.

Ahogy az idők fordulóján az embereknek pusztán fizikai képességeikkel kellett rátalálniuk Krisztusra, úgy most újonnan kifejlődött képességeikkel fogják megtalálni Őt, mégpedig abban a világban, ahol csupán étertesteket lehet látni. Krisztusnak ugyanis nincs második fizikai megtestesülése, hiszen Ő csak egyszer jelent meg hús-vér testben, mivel az emberi képességek csak egyszer voltak arra hivatva, hogy Krisztus egy hús-vér testben álljon elébük. Most azonban az emberek majd magasabb rendű képességekkel fogják tudni érzékelni Krisztus ennél is valósabb étertestét. Ezt az előttünk álló hatalmas eseményt nevezhetjük úgy, hogy Jézus Krisztus újramegjelenése.

Meg kell tanulnunk megérteni, hogy a jövőben a legjelentősebb események nem a fizikai síkon keresendők, hanem a fizikai síkon kívül, miként Krisztust is a szellemi világban, éteri alakban kell majd keresnünk, amikor visszatér.” (GA 118)

Rudolf Steiner a március 6-ai stuttgarti előadása végén a Samballa nevű titokzatos országról beszél, amelynek jellemzésével kimondatlanul is Charles Leadbeaternek azokat a Samballával kapcsolatos fejtegetéseit helyesbíti, melyeket az Krisnamurti „beavatásával” összefüggésben tett közzé.

A március 5-ei és 6-ai Zweig-előadások után Rudolf Steiner stuttgarti látogatásának második két napján egy-egy nyilvános előadásra kerül sor: március 7-én A művészet missziója, 8-án pedig Aszkézis és betegség címmel.

Berlinbe visszatérve Rudolf Steiner két előadást tart: március 9-én a Hogyan felel meg egymásnak a mikro- és a makrokozmosz? című előadással folytatja a Krisztus-impulzusról szóló berlini ciklusát, amelyben ismét a férfi és a női elem ellentétéről, illetve az üstökösökről és a Holdról beszél, valamint arról, hogy „mit is jelent valójában a »Samballa« kifejezés” (GA 116); március 10-én pedig A pozitív és a negatív beállítottságú ember című előadással viszi tovább az Építészek Házában tartott nyilvános sorozatát (GA 59).

[K. B.]

 
Az éteri Krisztus sorozat állomásai:

Elzászi-badeni előadó körút (Az éteri Krisztus sorozat kezdete)

Kasseli előadások (Krisztus éteri újraeljöveteléről és Petőfi magyarságáról)

Észak-rajnai előadó körút (Az éteri Krisztus sorozat düsseldorfi és kölni állomása)

 

Kapcsolódó anyagok:

Krisztus éteri újraeljövetele (Szergej O. Prokofjev az antropozófia eredendő indítékairól)

Krisztus éteri újraeljövetele (Két előadás az Ötödik evangéliumról) (Szergej O. Prokofjev és Peter Selg első közös kötete)

A 20. század Krisztus-eseménye - Stockholmtól Dornachig (Thomas Meyer szerkesztői bevezetője)

Első híradás az éteri Krisztusról (1910. január 12.) (Thomas Meyer cikkének 1.része)

Utolsó frissítés ( 2010. március 10. )
 
< Előző   Következő >