NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Vorträge in Wien) Nyomtatás E-mail
2010. március 18.

Image1910. március második fele

Bécsi előadások

A Makrokozmosz és mikrokozmosz ciklus

 

Az 1910-es év legnagyobb előadó körútjának első helyszíne, az éteri Krisztus sorozat müncheni állomása után Rudolf Steiner március 17-én érkezik Bécsbe, és a hónap második felét (ennek az esztendőnek a nagyheti és húsvéti időszakát) az osztrák fővárosban - életútjának egyik legfontosabb színhelyén, legelső előadásainak városában - tölti. Március 21. és 31. között itt kerül sor az év második önálló nagy kurzusára, Rudolf Steiner első bécsi ciklusára: a Makrokozmosz és mikrokozmosz című előadássorozatra (GA 119).

„Rudolf Steiner ezekben az előadásokban két különböző beavatási és megismerési utat vázol fel: a misztikus befelé fordulás útját, amely az ember lényének mélységeibe, illetve a kifelé forduló eksztatikus utat, amely az érzéki fátyolon túli világba vezet. Mindkét út veszélyeire felhívja a figyelmet, és rámutat az egyetlen olyan útra, amely megfelel a modern emberiség tudatának.

Ezt az előadássorozatot Rudolf Steiner 1910-ben a Teozófiai Társaság bécsi tagozatának megalapítása alkalmából tartotta. Nem sokkal ezelőtt jelent meg A szellemtudomány körvonalai című könyve, amelyre itt többször is hivatkozik.” (Részlet a magyar kiadás - átdolgozott - előszavából)

Az 1910-es bécsi ciklust megelőzően két nyilvános előadás is elhangzik az osztrák fővárosban: március 17-én A halál mibenléte és az emberi sors rejtélye, 19-én pedig Az ember körforgása az érzéki, a lelki és a szellemi világon át címmel (GA 119).

Március 27-én, az 1910-es év Húsvétvasárnapján egy ünnepi megemlékezést is tartanak Bécsben, Rudolf Steiner húsvéti ünnepi előadásával.

 

Kapcsolódó anyagok:

Rudolf Steiner önálló előadássorozatai (1907-1909)

Az 1910-es év első nagy ciklusa (A stockholmi János-evangélium)

Utolsó frissítés ( 2010. március 31. )
 
< Előző   Következő >