NOVALIS / Főoldal
Száz éve (Vor hundert Jahren: Vorträge in Rom und Palermo) Nyomtatás E-mail
2010. április 16.

1910. április

Itáliai utazás

Az éteri Krisztus sorozat római és palermói állomása

Rudolf Steiner az 1910-es év legnagyobb előadó körútjának első helyszínei: az éteri Krisztus sorozat müncheni állomása, a bécsi Makrokozmosz és mikrokozmosz ciklus, majd a klagenfurti előadások után Olaszországba utazik, és egy orvietói pihenőnapot követően április 9-én érkezik Rómába, ahol az elkövetkező napokban a Krisztus éteri újraeljövetelét hírül adó előadásait folytatja (GA 118).

Április 11. és 14. között négy előadás hangzik el az olasz fővárosban (Rudolf Steiner 1909. tavaszi római teozófiai kurzusához hasonlóan a Palazzo del Drago épületében): az április 11-ei előadás címe Az ember lénye, a 12-eié A magasabb világok és összefüggésük a mi világunkkal, a 13-aié pedig A Krisztus-impulzus és nagy előhírnökei. Az április 14-ei előadáson végül a földfejlődésről beszél.

A római előadások után Rudolf Steiner április 16-án felkeresi a saját karmikus életútján is nagy jelentőségű Monte Cassinó-i bencés kolostort, ahonnét egy „nyaktörő gyorsaságú kocsiúttal” jut el a pályaudvarra, estére ér Nápolyba, ahol épp hogy eléri a Palermóba tartó hajót.

Április 18-án Szicília fővárosában (e nagy előadó körút utolsó állomásán) is az éteri Krisztus-esemény hírüladását viszi tovább a Krisztus újraeljövetele című előadással (GA 118). Rudolf Steiner ebben a palermói előadásában teszi egyik első említését az Ötödik evangéliumról.

Április 19. és 21. között egy másik előadásra is sor kerül Palermóban a nagy szicíliai preszókratikus filozófusról, a magát az Etna lángoló kráterébe vető Empedoklészről, ezenkívül Steinerék kirándulásokat is tesznek a közeli Monrealéba és Segestába.

Visszafelé úton Rudolf Steiner az április 22. és 24. közti napokat Nápolyban tölti múzeumlátogatással és a Vezúv megmászásával, majd április 25-étől 28-áig az Adria mentén, Ancona és Trieszt érintésével, Bécsen keresztül utazik vissza Berlinbe.

 

Az éteri Krisztus sorozat állomásai:

Elzászi-badeni előadó körút (Az éteri Krisztus sorozat kezdete)

Kasseli előadások (Krisztus éteri újraeljöveteléről és Petőfi magyarságáról)

Észak-rajnai előadó körút (Az éteri Krisztus sorozat düsseldorfi és kölni állomása)

Előadások a sváb fővárosban (Az éteri Krisztus sorozat stuttgarti állomása)

Előadások a bajor fővárosban (Az éteri Krisztus sorozat müncheni állomása)

 

Kapcsolódó anyagok:

Krisztus éteri újraeljövetele (Szergej O. Prokofjev az antropozófia eredendő indítékairól)

Krisztus éteri újraeljövetele (Két előadás az Ötödik evangéliumról) (Szergej O. Prokofjev és Peter Selg első közös kötete)

A 20. század Krisztus-eseménye - Stockholmtól Dornachig (Thomas Meyer szerkesztői bevezetője)

Első híradás az éteri Krisztusról (1910. január 12.) (Thomas Meyer cikkének 1.része)

Utolsó frissítés ( 2010. április 16. )
 
< Előző   Következő >