NOVALIS / Főoldal arrow Megnézhető előadások arrow Éves előretekintés: a 2012-es esztendő
Éves előretekintés: a 2012-es esztendő Nyomtatás E-mail
2012. január 02.

ImageJanuári csillagászati napok

A 2012-es év kézjegye

Goetheanum, 2012. január 2-5.

(A maja naptár, a 100 éves antropozófiai naptár és az apokaliptikus pecsétek)

 

A 2012-es év kézjegyének jellemzésével a januári csillagászati napok célja, hogy (1) a maja naptár segítségével a múltba, (2) az antropozófiai naptár-impulzussal a jelenbe, és (3) az apokaliptikus pecsétekkel pedig a jövőbe tekintsünk.

A maja naptár kapcsán mostanában elszaporodtak a különféle világvége-elméletek. A maja naptár legnagyobb időegysége, az úgynevezett hosszú számítás 2012. december 21-én, illetve 23-án ér véget, több mint ötezer év után. Ezzel a roppant fejlett naptári rendszerrel fogunk foglalkozni, és a maja kultúrával általánosságban, valamint a 2012-es év csillagászati eseményeivel.

2012-ben visszatekinthetünk az antropozófiai naptár-impulzus száz évére. Rudolf Steiner Imme von Eckardtsteinnal közösen adta ki az első antropozófiai naptárat, amely 1912 Húsvétjával kezdődött és 1913 Húsvétján zárult. Ezzel kapcsolatban annak a kérdésnek járunk utána, hogy milyen megújulást hozott az antropozófia a naptárak kialakításában.

A jövő vonatkozásában pedig az apokaliptikus pecsétekkel foglalkozunk. Ehhez művészi munkacsoportok kapcsolódnak, valamit egy felolvasás és egy kisebb kiállítás az állatövi jegyek megújult jelképeiről és a Michael-imaginációról.

 

Január 2.: megnyitó és köszöntő (Oliver Conradt); A 2012-es év égi jelenségei (Wolfgang Held előadása)

Január 3.: Az 1912/13-as naptár építőkövei (a krisztusi Én [az ICH] születése utáni 1879-es évben) (Christine Cologna előadása); A naptár mitológiája és kultúrtörténete (John Meeks előadása); művészi csoportmunka az állatövi jegyek megújult jelképeivel; kórus (A szférák zenéje az emberben); A maja naptár és a maja kultúra (Oliver Conradt előadása); felolvasás és dramatizált képek

Január 4.: Százéves a megújult csillagismeret (A megújult csillagismeret száz éve) - egy út michaeli fényben (Christine Cologna előadása); Miért szeretjük a csillagokat? (Wolfgang Held előadása); művészi csoportmunka az állatövi jegyek megújult jelképeivel; kórus (A szférák zenéje az emberben); Apokalipszis - Az ember viszonya a jövendő képeihez (Oliver Conradt előadása); beszélgetés a tanácskozás témáiról (Oliver Conradt, Christine Cologna, Wolfgang Held, John Meeks)

Január 5.: A 2012-es év kézjegye (John Meeks előadása)

Utolsó frissítés ( 2013. június 07. )
 
< Előző   Következő >