NOVALIS / Főoldal
Kaspar Hauser születésének 200. évfordulója (Kaspar Hauser 200) Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 02.
Image
A karlsruhei Nap-kastély romjai 1945-ben
Franz-Jürgen Römmeler

Szeptember 29. és április 30.:

kép és ellenkép

Kik és miért keverik össze Kaspar Hauser születésnapját Hitler halálának napjával?

 

1812 Michael-napján jött a világra a badeni trónörökös. Idén a médiában mégis kivétel nélkül mindenütt azt híresztelték, hogy április 30-án van Kaspar Hauser 200. születésnapja (lásd pl. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2012. április 30.: A herceg és a koldusfiú). A Neue Züricher Zeitung április 28-ai számából kiderül az országszerte terjedő tévedés alapja: „1828 Pünkösdhétfőjén Nürnbergben megjelent egy 16 éves körüli ifjú. A kezében szorongatott cédula tanúsága szerint »Kasper«-nek hívták, és 1812. április 30-án született.” Nos, bizony a fájó tapasztalatok közé tartozik, hogy Rudolf Steiner szellemtudományának felismeréseiről egyáltalán nem vesznek tudomást, hogy azokat teljesen figyelmen kívül hagyják, és nem csupán a kulturális életben. De hogy miért pont Dornachból jelentik ki a 2012/2013-as húsvéti csillagászati kalendárium (A maja naptár nagy ciklusa alcímet viselő) új kiadásának „200 évvel ezelőtti évfordulók” rovatában, hogy „Kaspar Hauser 1812. április 30-án született”, az örök rejtély marad. Hiszen Rudolf Steiner nagyon határozottan rámutatott, hogy Kaspar Hauser esetében a badeni trónörökösről van szó, aki tudvalevőleg 1812 Michael-napján, vagyis szeptember 29-én jött a világra (lásd Karl Heyer Életemről, illetve Kaspar Hauser és Közép-Európa sorsa a 19. században című műveit).

Utóbbi könyvvel amúgy rendszeresen megesik, hogy törlik a Wikipedia internetes oldalának Kaspar Hauserral foglalkozó irodalomjegyzékéből - talán Ehrenfried Pfeiffer egyik írása miatt? Pfeiffer ebben idézi Rudolf Steinernek azokat a szavait, „hogy bizonyos okkult körök - melyek a szabadkőművesekhez tartoztak és jezsuita befolyás alatt álltak - egy kísérletet végeztek Kaspar Hauserral, amivel megrontották őt.” Alighanem ezekre a körökre is gondol, aki más dátumokra irányítja a figyelmet. Mindenesetre április 30. az a nap, amikor Adolf Hitler (akinek diktatúrája éppen száz évvel Kaspar Hauser meggyilkolása után vette kezdetét) golyót röpített a fejébe. A badeni trónörökös individualitása december 17-én - három nappal a merénylet után - lépett ismét a szellemi világba. 1968-ig, a római szentek kalendáriumának reformjáig ez a nap Lázár névnapja, illetve emléknapja volt, vagyis a Krisztus által beavatott János, a későbbi evangélista és az Apokalipszis írójának neve napja.

 

Franz-Jürgen Römmeler Von Kaspar Hauser zur Finanzkrise (Symptomatisches aus dem Geistes-, Rechts- und Wirtschaftsleben) [Kaspar Hausertól a pénzügyi válságig (A szellemi, jogi és gazdasági élet szimptomatikus eseményei)] című cikkének 1. része. Megjelent a Der Europäer 2012. szeptemberi számában (16. évf., 11. sz.). 2012. szeptember 29-ére, Kaspar Hauser születésének 200. évfordulójára összeállította és fordította: Korcsog Balázs

 

Kapcsolódó anyagok (Kaspar Hauser az antropozófia fényében):

Peter Tradowsky: Kaspar Hauser küldetése (A karlsruhei Nap-kastély mint Európa gyermekének szülőhelye)

Kaspar Hauser és Rudolf Steiner: Európa gyermeke az antropozófia fényében (200 éve született Kaspar Hauser és 100 éves az Antropozófiai Társaság) (Novalis Szeminárium 6. évfolyam, őszi szemeszter)

Megmenthető-e még Európa? Karlsruhe 1812 - 2012 (Thomas Meyer szerkesztői bevezetője)
Utolsó frissítés ( 2012. december 21. )
 
< Előző   Következő >