Richard Wagner karmikus háttere (1. rész: Rudolf Steiner közlése) Nyomtatás E-mail
2013. július 30.

Image
Merlin, a bárd és Wagner, a zeneköltő
Ilona Schubert

Merlin és Wagner

Rudolf Steiner karmikus közlése

(A szellemtudományos karma-kutatás

egyik gyöngyszeme)

 

1921-ben Marie Steiner Nikolaus Lenau Erdei dalok című versciklusából a Merlinről szóló részt tanította be [az euritmistáknak], amelyhez Rudolf Steiner adta meg az euritmiai formákat. Tatyjana Kiszeljova öltötte magára Merlin szerepét, én pedig a tündérkirálynő szerepét kaptam. Ezenkívül még két elementáris lény is megjelent az előadásban, akiket Aszja Turgenyeva és Natasa Pozzo alakítottak.

Az egyik próba végére Rudolf Steiner is odajött, és a teljes költeményt előadtuk neki. Amikor befejeztük a bemutatót, Marie Steiner megkérdezte, hogy milyen zene illene hozzá. Rudolf Steiner erre azt felelte: „Hát, gondoljanak csak A bolygó hollandira vagy a Trisztánra.” Marie Steiner álmélkodva és döbbenten kiáltott fel: „Lenau és Wagner?”

„Nem – válaszolta Rudolf Steiner –, nem Lenau és Wagner, hanem Merlin és Wagner!”

Egy kis idő múlva Marie Steiner megismételte: „Merlin - Wagner”, s még egyszer, mintegy felismerésszerűen: „Á, Merlin - Wagner!”, s aztán megkérdezte: „Richard Wagner az - Merlin?”

„Igen - mondta Rudolf Steiner -, így van. Wagner zenéjéből ez kiérezhető.”

Ezután sokáig mindnyájan teljes csöndben voltunk. Meghatódva gondolkodtunk el az imént hallottakon.

Hogy végül milyen zene hangzott el a Merlin-vershez, azt már nem tudom. De biztosan nem Wagner-muzsika volt, mivel az ő zenéje nem való az euritmiához, ahogy Rudolf Steiner is hangsúlyozta, amikor egyszer megkérdezték őt ezzel kapcsolatban.

 

Richard Wagner születésének 200. évfordulójára

összeállította és fordította: Korcsog Balázs

 

Forrás: Ilona Schubert: Selbsterlebtes im Zusammensein mit Rudolf Steiner und Marie Steiner [Élményeim a Rudolf Steinerrel és Marie Steinerrel együtt töltött időből]. Zbinden Verlag, Basel, 1970, 19853, 32-33. o.

 

Kapcsolódó anyagok:

Mint Merlin (Nikolaus Lenau Merlin-verse)

Richard Wagner az antropozófia fényében (Rudolf Steiner kijelentéseinek tükrében)

Richard Wagner a szellemtudomány fényében I/1. (Rudolf Steiner 1905-ös berlini Wagner-ciklusa, 1. előadás, 1. rész: Lohengrin)

Richard Wagner a szellemtudomány fényében I/2. (Rudolf Steiner 1905-ös berlini Wagner-ciklusa, 1. előadás, 2. rész: A nibelung gyűrűje I.)

Richard Wagner a szellemtudomány fényében II. (Rudolf Steiner 1905-ös berlini Wagner-ciklusa, 2. előadás: A nibelung gyűrűje II.)

Rudolf Steiner Richard Wagnerről, az Arenson-vezérfonal nyomán (Richard Wagner az antropozófia fényében, Rudolf Steiner kijelentéseinek tükrében, 1. rész)

Rudolf Steiner a wagneri muzsikáról: a Grál-misztérium Richard Wagner műveiben (Richard Wagner az antropozófia fényében, Rudolf Steiner kijelentéseinek tükrében, 2. rész)

Rudolf Steiner és korának zenéje (Beethoven és Wagner)

A müncheni misztériumjátékok: az antropozófia Bayreuthja (Schuré, Steiner és Wagner)

A Művész és a Grál-király (Richard Wagner és Kaspar Hauser bambergi találkozása)

Wagner Ringje Budapesten (A Siegfried-monda és a kereszténység misztériumai)

Szergej O. Prokofjev első találkozása az ezoterikus kereszténységgel (Wagner és a Parsifal)

Dornach volt élete álma (Szergej O. Prokofjev találkozása Wagner Lohengrinjével)

Utolsó frissítés ( 2013. december 29. )
 
< Előző   Következő >