NOVALIS / Főoldal
Szergej O. Prokofjev átlépte a szellemi világ küszöbét Nyomtatás E-mail
2014. július 26.

ImageSzombat hajnalban elhunyt

Szergej O. Prokofjev

1954. január 16. - 2014. július 26.

 

Három és fél évig tartó súlyos betegség után, 2014. július 26-án, a kora reggeli órákban elhunyt Szergej O. Prokofjev.

Az antropozófia volt az élete. Idén januárban volt 60 éves.

 

Születésnapjára kiadták könyveinek katalógusát: Szergej O. Prokofjev könyvei. 33 éves írói munkássága az antropozófiában (1980-2013). A könyvjegyzék tanúsága szerint e krisztusi periódus alatt Prokofjevnek 50 könyve jelent meg (ebből 45 önálló, 5 pedig Peter Selggel közös kötet) - s életének utolsó napjaiig három új könyvön és két művének bővített újrakiadásán dolgozott: Rudolf Steinerről és az ezoterikus kereszténység Mestereiről, a Michael-misztériumról, valamint a nagy Klasse-könyv második részeként az egyes órák anyagáról, illetve a Közép- és Kelet-Európa szellemi feladatai és a Demetrius rejtélye című könyveinek újrakiadásán fáradozott. Könyveinek számánál s azok szellemi minőségénél már csak előadásainak száma döbbenetesebb: Prokofjev az elmúlt huszonöt évben összesen 2268 előadást tartott. És aki már tartott akárcsak egyetlenegy antropozófiai előadást, az sejtheti, micsoda munka és szellemi teljesítmény áll e mögött az előadói tevékenység mögött: Prokofjev a maga több mint kétezer előadásával a szintén negyed század alatt mintegy hatezer előadást tartó Rudolf Steiner hű szellemi tanítványa és munkatársa, az antropozófia méltó reprezentánsa volt. (K. B.)

Szergej O. Prokofjev utóbbi években megjelent könyvei (A feltámadás misztériuma az antropozófia fényében, 2008; Krisztus megjelenése az éteri világban (2010); Rudolf Steiner szoborcsoportja (2011); És a Föld Nappá válik. A feltámadás misztériumáról, 2012; »Időutazások«. Az antropozófiai szellemi kutatás ellenképe, 2013) - a Rudolf Steiner szellemi kutatásaihoz kapcsolódva bennük kifejtett vizsgálódások a feltámadási test és az úgynevezett »fantom« spirituális mibenlétéről, az utolsó vacsorán történt eseményekről s Krisztus testének és vérének további sorsáról, a kereszt alakjáról és a Föld belsejében végbement folyamatokról, valamint Rudolf Steiner erre vonatkozó megismerési módszereiről - messze a legjelentősebb szellemtudományos és krisztológiai művek a Goetheanumban 1925 [vagyis Rudolf Steiner halála] óta. Minden amellett szól, hogy ezeket a könyveit az elkövetkező évtizedekben vagy évszázadokban is ilyen színvonalúnak fogják tartani, s e szerint fogják értékelni és megbecsülni. »S elmondhatjátok majd, hogy ekkor ti is jelen voltatok…« [Goethe]” (Peter Selg)

 

Prokofjevtől és Prokofjevről a NOVALIS-ban:

Dornach volt élete álma (Beszélgetés Szergej O. Prokofjevvel)

Szergej O. Prokofjev 60 éves (Egy antropozófus életútja az ezredfordulón. Életrajzi áttekintés 19 pontban)

Szergej O. Prokofjev önéletrajzi írása

Szergej O. Prokofjev: Kitekintés az Antropozófiai Társaság és a Goetheanum jövőjére (A könyvkatalógus bevezetője)

Prokofjev/Selg: Válság az Antropozófiai Társaságban és utak a jövőbe

Szergej O. Prokofjev: Ma hogyan állunk helyt Rudolf Steiner előtt? (Kommentár Peter Selg Az Általános Antropozófia Társaság identitása című könyvéhez) (1. rész) (2. rész)

Peter Selg: Ma hogyan állunk helyt Rudolf Steiner előtt? (Kommentár Szergej O. Prokofjev azonos című könyvéhez) (1. rész) (2. rész)

Szergej O. Prokofjev: Nagy szükség volt erre az életrajzra (Peter Selg Rudolf Steiner-életrajzáról) (1. rész) (2. rész)

Peter Selg: Az „őrizetlen Ház” (A Goetheanum - Prokofjev távozása után)

Prokofjev „lemondólevele”

Virginia Sease és Bodo von Plato: Szergej Prokofjevről

Szergej O. Prokofjev írásai és könyvei a NOVALIS hasábjain

Utolsó frissítés ( 2015. március 31. )
 
< Előző   Következő >