NOVALIS / Főoldal
A szociális organizmus hármas tagozódása volt az élete Nyomtatás E-mail
2014. november 19.

ImageUlrich Rösch

1951. január 14. - 2014. február 14.

 

Ulrich Rösch 1951. január 14-én született Efringen-Kirchenben (Németországban). Egy közgazdasági gimnáziumban érettségizett, majd pedagógiát, germanisztikát és társadalomtudományokat tanult. 1968-ban a lörrachi piactéren találkozott Wilfried Heidttal, aki felhívta a figyelmét a szociális organizmus hármas tagozódására. Az achbergi Nemzetközi Kulturális Központ 1971-es megalakulása óta az ottani Társadalomkutató és Fejlődéstani Intézetben dolgozott, ahol Joseph Beuys, Wilfried Heidt, Leif Holbaek-Hansen, Eugen Löbl, Ota Sik és Wilhelm Schmundt is tevékenykedett. Utóbbi volt Ulrich Rösch mentora.

1976-ban Stefan Leber és Manfred Leist támogatásával megalapította a Wangeni Szabad Waldorf-iskolát (Allgäuban), ahol hét évig dolgozott tanítóként és gazdasági vezetőként. 1982-ben azután feleségével, Corneliával közösen létrehozta a Rakattl Natúrtextília vállalkozást, mely főként biodinamikus módszerrel termesztett indiai gyapotból készült ruhaneműket állít elő. Ennek a cégnek volt az ügyvezetője és társtulajdonosa.

1999-től 2011-ig a Goetheanum Társadalomtudományi és Szociális Szekciójában tevékenykedett. Közeli munkatársa volt Manfred Schmidt-Brabantnak, a szekció akkori vezetőjének. Később számos konferenciát szervezett, és keresett előadó volt, még az ázsiai országokban is.

Ebben az időszakban ismertem meg közelebbről Uli Röscht, s barátok lettünk. Olyan ember volt, akinek számára az ideák éppoly valóságosak voltak, mint az érzéki világ. Az ideák - különösen a szociális organizmus hármas tagozódására vonatkozó ideák - olyanok voltak számára, mint egy érzékszerv, amely a szociális életben működő erőkre irányul. Ideák nélkül nincs igazi kapcsolatunk a valósággal!

Életének utolsó három évében Uli különböző területeken folytatta kutatómunkáját, többek között Tajvanban is. A 2014. február 13-áról 14-ére virradó éjjel halt meg. Február 14-én a Szociális Szekciónak azon a konferenciáján kellett volna részt vennie Berlinben, melynek éppen az antropozófiai társadalomtudományok „tudományossága” volt a témája. Ennek előkészületeként a konferencia résztvevőinek elküldte a Rudolf Steiner nemzetgazdasági kurzusának módszertanáról és alapfogalmairól szóló, 2009 szeptemberében írott tanulmányát.

Ebben „a szociális organizmus alakzatának ősképéről van szó, mely organizmus háromféle formában nyilvánul meg: a szellemi életben, amely mindig az ember individuális képességeivel áll összefüggésben, a jogi életben, amely az emberek közötti kapcsolatokat szabályozza, és a gazdasági életben, amelyben az emberek közösen dolgoznak mások szükségleteinek kielégítésén, s egyben a Föld jövőbeli céljain is munkálkodnak.”

Ulrich Rösch egész életében szoros kapcsolatban állt a szociális organizmus hármas tagozódásának Rudolf Steiner által hozott impulzusával. Bárcsak a halál küszöbén túl is tovább tevékenykedne ezért az impulzusért!

 

Paul Mackay

 

Megjelent a Das Goetheanum tagoknak szóló hírlevelében, 2014. február 28-án (Nachrichtenblatt - Anthroposophie weltweit, 2014/3.), 14-15. o. Fordította: Korcsog Balázs

Utolsó frissítés ( 2015. május 31. )
 
< Előző   Következő >