NOVALIS / Főoldal
Rudolf Steiner "háborús előadásai" Nyomtatás E-mail
2015. március 20.

ImageRudolf Steiner előadásai az első világháború szellemi hátteréről

 

Rudolf Steinernek az első világháború szellemi hátteréről és mélyebb összefüggéseiről szóló előadásai három szakaszra tagolódnak: a rögtön a Nagy Háború legelején (a 20. század őskatasztrófájának kezdetén), 1914 őszén és ’14/15 fordulóján tartott korai háborús előadásokra (GA 64, 157, 159, 174a-b, 287); az 1916 végén és ’17 elején, vagyis az első világháború kellős közepén elhangzott Kortörténeti szemlélődések nagy ciklusára (régi kiadás: GA 173-174, legújabb kiadás: GA 173a-b-c); illetve a háború végén és azt követően tartott előadásokra, melyek középpontjában a történelmi szimptomatológia, a szociális élet kérdései és a hármas tagozódás eszméje állnak. - A Novalisban közreadjuk Rudolf Steiner egyik legkorábbi előadását az első világháború szellemi hátteréről, mely a lejegyzés töredékessége és megbízhatóságának kérdéses volta ellenére, mintegy „csíraszerű” formában tartalmazza mindazon témákat, melyeket Rudolf Steiner a háború valódi okait és szellemi összefüggéseit kutatva másutt részletesebben is kifejtett. (K. B.)

Az első világháború okai és szellemi háttere című stuttgarti ciklus (GA 174b) nyitóelőadása (1914. szeptember 30.): 1. rész; 2. rész; 3. rész.

 

Az első világháború szellemi hátteréről:

Honnan ered mindez (Rudolf Steiner kijelentése egy első világháborús képeslapról)

Szergej O. Prokofjev: Az ellenerők beavatkozása Közép-Európa szellemtörténeti fejlődésébe (A német nemzetállam születése: a Második Birodalom)

Peter Tradowsky: A szellem elleni harcról (Helmuth von Moltke, a szellem fáklyavivője)

Markus Osterrieder: A világ gyökeres átalakulása (Nemzetiségi kérdés, rendezési tervek és Rudolf Steiner helytállása az első világháborúban)

A háború valódi tétje: Harc az orosz kultúrcsíráért (Az első világháború mélyebb összefüggései)

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 27. )
 
< Előző   Következő >