Az 1879-es év jelentősége (Egy ezoterikus óra feljegyzései) Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 28.

Image
Michael-szobor a kölni dómon
Az 1879-es év jelentősége

Rudolf Steiner 1907. október 9-i berlini ezoterikus órájának feljegyzései[*]

 

Mindaz, ami egy ezoterikus órán elhangzik, közvetlenül a Mesterektől ered, és az, aki mindezt kimondja, csupán eszköz az ő kezükben.

Egy exoterikus és egy ezoterikus óra közötti különbség abban áll, hogy ott [az exoterikus órákon] tanításokat fogadunk be, ismereteket sajátítunk el, itt [az ezoterikus órákon] viszont átélünk, megtapasztalunk valamit. – A Mesterek folytonosan szólnak az emberekhez, de csak az előkészítettek, a nyitott lelkűek, akikhez utat találnak a Mesterek, ők képesek meghallani a hangjukat.

Az ezoterikus munkának óriási jelentősége van a világfejlődés szempontjából – de még a legegyszerűbb társadalmi helyzetű emberek szempontjából is.

Az 1879-es év az emberiség fejlődésének egyik legjelentősebb időszaka, hiszen ekkor játszódott le az asztrális síkon az az esemény, amely más irányt szabott emberi kultúránknak.

1250-ben vette kezdetét egy szellemi áramlat, amely 1459-ben érte el a tetőpontját: amikor Christian Rosenkreutz a rózsakereszt lovagjává emelkedett. Azután (1510-ben) kezdődött az az időszak, melyet az okkultizmus nyelvén Gábriel korszakának neveznek. 1879-ben köszöntött be Michael korszaka; a rákövetkezőt pedig Oriphiel korszakának fogják nevezni. Akkor nagy harcok fognak dúlni az emberek között – ezért készítik most elő az emberek egy kis csoportját, akik arra hivatottak, hogy abban a sötét időszakban se hagyják kihunyni a szellemi tudás, a spirituális megismerés fáklyáját.

 

Fordította: Korcsog Balázs



[*] Lásd Anweisungen für eine esoterische Schulung (Útmutatások egy ezoterikus iskolázáshoz, GA 245), 110. o.

Utolsó frissítés ( 2017. november 15. )
 
< Előző   Következő >