Szenzációs felfedezés: két, eddig ismeretlen Klasse ismétlő óra Nyomtatás E-mail
2016. november 12.

ImageKét új Klasse-óra

A boroszlói ismétlő órák (Breslau),

1924. június 12–13.

 

A bázeli Perseus Kiadó egyik legújabb könyvében egy jelentős felfedezést tett közkinccsé: kiadták annak a két, eddig ismeretlen Klasse-órának, annak a két ismétlő órának (Wiederholungsstunde) a szövegét, amelyeket Rudolf Steiner 1924. június 12-én és 13-án a boroszlói és koberwitzi pünkösdi kurzusok alatt tartott a ma Lengyelországhoz tartozó sziléziai német városban (lengyelül Wrocław). Ez azt jelenti, hogy a hét dornachi ismétlő óra és az eddig publikált berni, londoni és prágai különórák kiegészülhetnek ezzel a most megjelent két boroszlói Klasse-órával. Rudolf Steiner ezenkívül tartott még két ismétlő órát a hollandiai Arnheimben, kettőt a francia fővárosban és egyet az angliai Torquay-ben. Ám e nyugat-európai helyszínek mellett két kelet-közép-európai, a szláv elemmel érintkező városban (Prágában és Boroszlóban) is elhangzott két-két Klasse-óra, a Szabad Szellemtudományi Főiskola első osztályának mint Michael-iskolának az órái.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy Rudolf Steiner e két boroszlói órán kívül nem tartott több Klasse-órát Németországban, az antropozófia anyanyelvének hazájában (sem Berlinben, sem Münchenben, sem Stuttgartban, az antropozófia németországi központjaiban). Ebben nagy szerepe volt a német szélsőjobboldal előretörésének, az 1923. november 9-i müncheni náci puccskísérletnek is. „Ha ezek az alakok kerülnek hatalomra, akkor nem léphetek többé német földre” – mondta akkoriban Rudolf Steiner. Ahogy 1914-ben az első világháború, úgy a 20-as évek elején a nemzetiszocializmus (az anti-antropozófiai mozgalom) térnyerése tette lehetetlenné az ezoterikus munkát Németországban. A következményeket ismerhetjük a 20. (és 21.) század történetéből. 

A két boroszlói Klasse-óra Lily Kolisko – Eugen Kolisko feleségének – gyorsírásos feljegyzésében maradt fenn, és az angliai Kolisko Archívumból került elő.

A boroszlói Klasse-órák beszédmódja egészen különleges. Rudolf Steiner két elemet hangsúlyoz bennük különösen, sokkal erőteljesebben, mint a többi Klasse-órán: a magány, az egyedüllét próbatételét a megismerési úton, valamint az önismeret, a mélyreható önmegismerés szükségességét. A két boroszlói ismétlő óra így nem csupán kiegészíti, hanem teljesebbé is teszi a Rudolf Steiner által elénk tárt megismerési út eddig ismert leírását.

 

Korcsog Balázs

 

A hírt a kiadó, Thomas Meyer tette közzé a Der Europäer 2016. novemberi számában (21. évf., 1. sz.), 23–24. o.

Utolsó frissítés ( 2017. szeptember 11. )
 
< Előző   Következő >