A 2016-os év (Aleppó - Moszul, Brexit - "Trexit", "Mosztambul") Nyomtatás E-mail
2016. december 22.

Image
Köln romjai és a kölni dóm, 1945
Mi történik a világban?

1916 – 2016

 

„Világosan végiggondolni a dolgokat –

most ez az egyetlen, amit tehetünk.”

(Rudolf Steiner, 1916)

 

Rudolf Steiner száz évvel ezelőtt, az első világháború kellős közepén, a következőket mondta az akkori és azóta csak súlyosbodó problémák és konfliktusok megoldhatatlanságával, a háborúval, a háborús propagandával, a sajtó különböző érdekek által vezérelt félretájékoztatásaival, és a mi ebből adódó feladatunkkal kapcsolatban: „Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk világosan megismerni ezeket a dolgokat, hogy megpróbáljuk szellemileg áttekinteni a világban zajló folyamatok összefüggéseit, s megpróbálunk élni ezekkel a felismerésekkel. Mindig ahhoz kell tartanunk magunkat, hogy a gondolatok igazi, dinamikus erők. Világosan átgondolni a dolgokat – most ez az egyetlen, amit tehetünk. És ha az ember akár csak két napig együtt él ezekkel a valós gondolatokkal, s aztán ismét hatalmába keríti őt a sajtó fekete mágiája, ennek a két napnak akkor is jelentősége van, amelyből erők fakadnak.”[*]

 

Az 1916-os év

Az első világháború „középső” esztendeje. Ekkor zajlik a háború két legnagyobb és legvéresebb ütközete: a verduni és a somme-i csata (mindkét helyszínen közel egymillió halott).

Image
A Közel-Kelet felosztása a franciák és a britek között
A britek és a franciák felosztják maguk között az Oszmán Birodalom közel-keleti területeit (SykesPicot-egyezmény): a térség mai képének kialakulása (Szíria, Irak, Palesztina stb.). Ez a nyugati nagyhatalmi paktum a mostani közel-keleti konfliktusok gyökere. A jelenlegi háború ugyanennek a területnek az újrafelosztásáért folyik.

A „középső” Moltke halála, aki – Prokofjev szavaival – a szellem utolsó magas rangú képviselője volt a német hadvezetésben. Ferenc József halála. Raszputyin meggyilkolása. Németországban a hatalom Hindenburg és Ludendorff – Hitler későbbi pártfogóinak – kezébe kerül.

Az Antropozófiai Társaságban: Edouard Schuré támadása Steinerék ellen (egy régi barátság és munkakapcsolat vége).

Rudolf Steiner száz éve, 1916 decemberében kezdett bele a Kortörténeti szemlélődésekbe. Ezekből az előadásokból nem csupán az első világháború előzményeiről, valódi okairól és szellemi hátteréről kapunk átfogó képet, hanem napjaink eseményeinek megértéséhez is kulcsot kapunk Rudolf Steinertől. Ezt a ciklusát (is) tanulmányozva egy olyan igazságérzék és megkülönböztető-képesség kezd kialakulni az emberben, amely eligazíthat bennünket korunk történéseinek szövevényében. Hiszen azok a jelenségek, amelyekről itt Steiner beszél (elsősorban a politika és a sajtó működésével kapcsolatban), csak fokozódtak az utóbbi száz évben, sőt: ezek a folyamatok csak napjainkra bontakoztak ki igazán.

 

A 2016-os év szimptomatikus eseményei

(Aleppó – Moszul, Brexit – Trexit, „Mosztambul”)

 

Dec. 19.: berlini (kamionos) merénylet

Dec. 19.: az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása

 

ALEPPÓ és MOSZUL (Szíria és Irak második legnagyobb városai): itt zajlik a 21. század verduni és somme-i csatája

 

Nov. 8.: amerikai (USA) elnökválasztás (Trump vs. Hillary Clinton) – Trump győzelme (a „Trexit”) után a német kancellár bejelenti újraindulását! („Van egy ország, a nevét nem kívánom megnevezni, ahol az uralkodó a saját népszellemének ellensége” – mondta száz éve Rudolf Steiner az akkori Németország első emberéről. – A mostaniról vajon mit mondana?)

 

Orosz–török „közeledés” (Moszkva és Isztambul: „Mosztambul”): az év legnagyobb külpolitikai és stratégiai fordulata (Törökország a NATO második legerősebb hadserege)

 

Aug. 24.: olaszországi földrengések

 

Júl. 24–22–18.: németországi támadások (München, Ansbach, Würzburg)

 

Júl. 15.: törökországi puccskísérlet (az év során több isztambuli és ankarai robbantás)

Júl. 14.: nizzai (kamionos) mészárlás

Júl. 13.: brit kormányfőváltás (James Cameron – Theresa May; az új külügyminiszter: Boris Johnson)

 

Jún. 23.: BREXIT népszavazás

 

Márc. 22.: brüsszeli robbantások

 

Dec. 31. – jan. 1.: szilveszteri kölni molesztálások (a cikk elején látható képen Köln romjai láthatóak a kölni dómmal 1945-ben 1912/13 karácsonyán itt alakult meg az első Antropozófiai Társaság)

 

A középpontban továbbra is Szíria és környéke (Szíriána) áll, a 2011 óta ott zajló „polgárháborúval”, ami valójában egy kihelyezett, kis „világháború” (a háttérben a NATO és Oroszország konfliktusa). Folyamatos nyugati nyomás Oroszországra. A tavalyi évhez hasonlóan egyre inkább a középpontba kerül Törökország, mint a Közel-Keletet, Európát és Oroszországot összekötő, stratégiailag is legfontosabb állam. Az idei esztendő egyik fontos fejleménye, hogy Németország nyíltan is a figyelem középpontjába – és a támadások kereszttüzébe – kerül. Délről továbbra is folyamatos migrációs nyomás Európára. Angol–amerikai politikai átrendeződés (Brexit és „Trexit”): száz évvel a brit világbirodalom hanyatlása, és az amerikai világuralom kezdete, az USA 1917-es hadba lépése után.

„Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk világosan megismerni ezeket a dolgokat, hogy megpróbáljuk szellemileg áttekinteni a világban zajló folyamatok összefüggéseit, s megpróbálunk élni ezekkel a felismerésekkel. Mindig ahhoz kell tartanunk magunkat, hogy a gondolatok igazi, dinamikus erők. Világosan végiggondolni a dolgokat – most ez az egyetlen, amit tehetünk.”

 

(K. B.)



[*] Idézi Peter Selg: Rudolf Steiner 1916 und die Herausforderungen der Gegenwart [Rudolf Steiner 1916 - és a jelenkor kihívásai]. Verlag des Ita Wegman Instituts, Arlesheim, 2016. 106–107. o.

 

Kapcsolódó anyagok:

Világtérkép, világháború, világkormány (Korunk százéves háborúja)

(a 2015. december 21-én elhangzott előadás összefoglalója)

1. rész: Menekültek, hazugságok, terror

2. rész: Az Economist új világtérképe

4. rész: „Lesz világkormányunk, akár tetszik, akár nem...

5. rész: Novalis: A kereszténység, avagy Európa

 

Éves összefoglalók:

Kiskarácsonyi Rückschau (Újév ünnepe és a 2004-es év a szellemtudomány fényében) (Új Impulzus, 2005/1.)

A 2005-ös év eseményeinek történelmi szimptomatológiai vizsgálata (Új Impulzus, 2006/1-2.)

Évszázados Rückschau (2006/2007 - 1906/1907 - 1806/1807) (nyomtatott Novalis, 2007/2.)

„Wiki-lékek”, avagy a föld alatti rétegek és hasadékok éve (A 2010-es év szimptomatikus eseményei)

A 2011-es év szimptomatikus eseményei

2012 és 1912: Titanic és Concordia

A 2013-as év: jezsuita pápa, „őrizetlen Ház”, Wagner 200

A 2014-es év: három maláj gép, ukrajnai háború, Prokofjev halála

A 2015-ös év: Menekültek, hazugságok, terror

 

Utolsó frissítés ( 2017. szeptember 12. )
 
< Előző   Következő >