NOVALIS / Főoldal arrow 1908 arrow Száz éve (Vor hundert Jahren, Mitte Juni 1908: Richtung Nürnberg)
Száz éve (Vor hundert Jahren, Mitte Juni 1908: Richtung Nürnberg) Nyomtatás E-mail
2008. június 13.

1908. június közepe: két irányból Nürnberg felé

1908. június 13.: EISENACH (Zweig-avatás)

1908. június 14-15.: MÜNCHEN. Rudolf Steiner két előadást (és két ezoterikus órát) tart a bajor fővárosban: a június 14-i Zweig-előadáson a szellemi lényeknek és a szellemi világnak az emberhez való viszonyáról, az elemi lényekről, illetve a görög és a gótikus művészetről beszél; a másnapi nyilvános előadáson pedig Goethe, Hegel és a teozófia kapcsolatát taglalja.

Rudolf Steiner az 1908-as év második nagy előadássorozatának helyszíne felé tartva tehát először megáll a türingiai Eisenachban, a Wartburg városában, s amint arra az 1907-es esztendő áttekintése során már utaltunk, ekkor kerül sor az eisenachi Zweig megalapítására. Először tehát észak felől, Türingia irányából (jelképes értelemben a kis vérkörhöz hasonlóan) közelíti meg a nagy júniusi ciklus színhelyét.

Rudolf Steiner másnap azonban már Münchenben van (ehhez a későbbi célállomástól külön kitérőt kell tennie), s így a másik oldalról, vagyis délről, a bajor területek felől (képszerűen pedig a nagy vérkörhöz hasonlíthatóan) közelíti meg az 1908-as év egyik legfontosabb ciklusának és szellemi csúcspontjának helyszínét, Németország szívét: Nürnberget.

Wie friedsam treuer Sitten,

getrost in Tat und Werk,

liegt nicht in Deutschlands Mitten

mein liebes Nürenberg.

Ím, csöndes békességben,

mit szorgalommal nyert,

a német hon szívében

virágzik Nürenberg.

(Részlet Hans Sachs úgynevezett Wahn-monológjából Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című zenedrámájából. Fordította: Blum Tamás)

Utolsó frissítés ( 2008. október 05. )
 
< Előző   Következő >