NOVALIS / Főoldal arrow 1908 arrow Száz éve (Vor hundert Jahren: der zweite "Ägypten-Zyklus" in Leipzig)
Száz éve (Vor hundert Jahren: der zweite "Ägypten-Zyklus" in Leipzig) Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 02.

Image1908. szeptember első fele: a második „egyiptomi ciklus” Lipcsében (GA 106)

Az augusztusi délnyugat-német (sváb) helyszínek (a stuttgarti sorozat és a badeni-elzászi „kiskörút”) után Rudolf Steiner szeptember első felét a mai délkelet-német területek egyik központjában, Szászország „második fővárosában”: Lipcsében tölti. Itt kerül sor az 1908-as év ötödik (s egyben utolsó) önálló nagy előadássorozatára: az Egyiptomi mítoszok és misztériumok címmel megtartott második „egyiptomi ciklusra” (GA 106).

Ahogy már az augusztusban tartott első, előkészítő jellegű (stuttgarti) egyiptomi ciklusban, Rudolf Steiner ezekben a lipcsei előadásokban is a földfejlődés és a kultúrkorszakok (főként az egyiptomi és a jelenlegi korszak) összefüggésének fényében, az Ozirisz-Ízisz-misztérium vezérfonala mentén haladva vizsgálja az egyiptomi mitológia és vallás rejtélyeit, és a jelenkorra (mindenekelőtt a modern kor materialista világnézetére) gyakorolt sorsdöntő hatását.

Ezzel a lipcsei ciklussal zárul Rudolf Steiner előadói munkásságában az 1908-as esztendő második harmada: a Berlinen kívül tartott önálló nagy előadássorozatok időszaka.

Utolsó frissítés ( 2008. október 05. )
 
Következő >