NOVALIS / Főoldal arrow ALAPKŐ-meditáció arrow Az 1908-as év áttekintése (4. rész) (Messina és Tunguzka éve)
Az 1908-as év áttekintése (4. rész) (Messina és Tunguzka éve) Nyomtatás E-mail
2008. december 28.

ImageA messinai földrengés 100. évfordulója

Száz éve, 1908. december 28-án Európa történetének egyik legnagyobb földrengése és az azt követő szökőár csaknem teljesen elpusztította a szicíliai Messina városát, illetve az olasz csizma orrában fekvő Reggio di Calabriát (összesen mintegy százezren lelték halálukat).

Az 1908-as év tehát két nagy katasztrófa esztendeje: az év kellős közepén a „tunguz meteorit” becsapódásáé Szibériában (június 30.), az év legutolsó napjaiban pedig a messinai földrengésé és szökőáré (december 28).

Rudolf Steiner mindkét katasztrófa napján előadást tartott:

1908. június 30-án, a tunguzkai „meteorit” becsapódásának napján került sor a nagy nürnbergi Apokalipszis-ciklus záróelőadására (nem véletlenül adta tehát éppen ezen a napon a fekete mágia egyik legelmélyültebb magyarázatát, lásd még a Novalis Szeminárium I. évfolyamának 11. óráját);

1908. december 28-án, a messinai földrengés napján pedig az 1908-as év legutolsó előadását és ezoterikus óráját tartotta Berlinben (az atlantiszi misztériumhelyekről és a kiemelkedő személyiségek éter- és asztráltestének felhasználásáról, illetve Zarathusztra inkarnációiról és tanítványairól).

De néhány nappal később magáról a földrengésről - illetve általában a földrengések szellemi összefüggéseiről - is beszélt Rudolf Steiner: rendkívüli évnyitó gyanánt, mintegy kiskarácsonyi (újévi) előadásként, január elsején az 1909-es év legelső előadását ennek a témának szenteli, az előadás címe: Mefisztofelész és a Föld rengései (mint a leláncolt Ahriman, a megbilincselt Mefisztofelész tettei), lásd a Szellemtudományos embertan című kötetben (GA 107).

Rudolf Steiner ebben az Újév napján (1909. január 1-én) tartott előadásában - Jézus Mester szellemi alakjához is kapcsolódva, mintegy új Zarathusztraként - beszél először az ellenerők kettősségéről, a visszamaradt lények két fő alakjáról: Luciferről és Ahrimanról, illetve a fekete mágiával és annak központjaival való összefüggésükről (lásd az 1908 őszén tett dél-itáliai utazással kapcsolatos utalásokat Klingsor dél-calabriai várára és a Grál-ellenes erők szicíliai központjára).

Utolsó frissítés ( 2009. január 31. )
 
< Előző   Következő >