NOVALIS / Főoldal arrow 1909 arrow Száz éve (Vor hundert Jahren: Die vierte Rundreise des Jahres 1909)
Száz éve (Vor hundert Jahren: Die vierte Rundreise des Jahres 1909) Nyomtatás E-mail
2009. március 13.

1909. március közepe (északnyugat-német előadó körút)

ImageAz 1909-es esztendő délnyugat-német, majd az ország középső területein tett körútjai után Rudolf Steiner március 14-én indul ennek az évnek a negyedik előadó körútjára, ezúttal az északnyugati (alsó-szász) területek nagyvárosaiba (Berlin - Hamburg - Bielefeld - Hannover - Berlin).

1909. március 14-15.: HAMBURG. Rudolf Steiner két előadást és egy ezoterikus órát tart az Elba hosszú tölcsértorkolatának végén fekvő kikötővárosban: a 14-ei nyilvános előadás témája Az ember keringési rendszere az érzéki, a lelki és a szellemi világban. A halál utáni élet mint valós tény. Ugyanaznap még egy ezoterikus órára, másnap pedig egy Zweig-előadásra kerül sor.

1909. március 16.: BIELEFELD. Rudolf Steiner egy nyilvános előadást tart a Teutoburgi-erdő északi oldalán fekvő városban: Goethe Faustja a teozófia nézőpontjából.

1909. március 17-18.: HANNOVER. Rudolf Steiner két előadást tart az alsó-szász területek központjában: a 17-ei Zweig-előadás témája (a spirituális ökonómia kérdésével összefüggésben) a Jelentős személyiségek megtestesülései, a 18-ai nyilvános előadásé pedig A halál titka mint az emberi élet rejtélyének kulcsa.

Rudolf Steiner március 19-én érkezik vissza Berlinbe, ahol a következő napokban két előadást és egy ezoterikus órát tart: március 20-án az Építészek Házában megrendezett nyilvános sorozatát viszi tovább a Nietzsche a szellemtudomány fényében című előadással (GA 57), 21-én egy ezoterikus órára kerül sor, március 22-én pedig a Szellemtudományos embertan című ciklusát folytatja a tagok számára A krisztusi tett és az ellene szegülő szellemi erők (Lucifer, Ahriman, azurák) című előadással (GA 107).

Ezzel a két március végi berlini előadással (s köztük az ezoterikus órával) zárul Rudolf Steiner előadói munkásságában az 1909-es esztendő első szakasza: a rendszeres berlini előadások melletti előadó körutak időszaka.

Utolsó frissítés ( 2009. március 22. )
 
< Előző   Következő >