NOVALIS / Főoldal arrow 1909 arrow Száz éve (Vor hundert Jahren: Rudolf Steiner in Rom)
Száz éve (Vor hundert Jahren: Rudolf Steiner in Rom) Nyomtatás E-mail
2009. március 23.

1909. március vége, április eleje (Rudolf Steiner Rómában)

Ennek az esztendőnek az eddigi berlini előadásai és közép-európai (németországi és svájci) előadó körútjai után Rudolf Steiner március 23-án indul az 1909-es év hét ciklusa (Berlinen kívül tartott hét önálló előadássorozata) közül az elsőnek a helyszínére, a nagy dél-európai fővárosba: Rómába.

Rudolf Steiner Elika d’Antuni hercegnő meghívására érkezik az olasz fővárosba, ahol a Palazzo del Dragóban lakik, és a hercegnő kívánságára -, aki az elmélyültebb kereszténység iránt komolyan érdeklődőket kívánta maga köré gyűjteni szalonjában - március utolsó hét napján (március 25-étől 31-éig) hét előadásból álló, bevezető jellegű sorozatot tart a teozófiáról.

Ez az 1909-es római ciklus azonban nemcsak általános, áttekintő jellegű (A szellemtudomány körvonalainak munkálataihoz kapcsolódó) előadássorozat, hanem szorosan illeszkedik ennek az esztendőnek a nagy témájába: a spirituális ökonómia kérdéskörébe is. A római ciklus középső és utolsó (negyedik és hetedik) előadása alkotja az Összkiadás 109(-111)-es kötetének, A spirituális ökonómia elvének negyedik és ötödik darabját: lásd Az emberiség fejlődésével kapcsolatos szellemtudományos kutatások eredményei (GA 109).

Febe Arenson-Colazza beszámolója szerint Rudolf Steiner később, 1924-ben a következőképpen nyilatkozott erről a római látogatásáról: „Nagy jelentősége volt számomra, hogy akkoriban a Palazzo del Drago azon termeiben laktam, ahol egykor Winckelmann is lakott és ahol a művészetről vallott gondolatait kidolgozta, amelyek aztán olyan nagy hatással voltak Goethére. D’Antuni hercegnő olyan személyiség volt, aki elmélyült komolysággal gyökeredzett benne ezekben az okkult összefüggésekben.” (GA 276) Családja révén a hercegnő vatikáni körökkel is kapcsolatban állt, s így ezekben a napokban magas rangú katolikus tisztségviselőkkel történt találkozókra is sor került.

Rudolf Steiner április 4-éig marad Rómában, és ekkor indul vissza Németországba, ezúttal azonban nem Berlinbe, hanem a Rajna-vidék nagyvárosai és szellemi központjai: előbb Karlsruhe, majd Köln és Düsseldorf felé.

Utolsó frissítés ( 2009. március 30. )
 
< Előző   Következő >