NOVALIS / Főoldal arrow ALAPKŐ-meditáció arrow Száz éve (Vor hundert Jahren: Zwischen Budapest und Kassel)
Száz éve (Vor hundert Jahren: Zwischen Budapest und Kassel) Nyomtatás E-mail
2009. június 18.

1909. június közepe: Budapest és Kassel között

Amikor a Budapesti Ciklus véget ért, Christian Morgenstern kísérte ki Rudolf Steinert és Marie von Siverst a [Nyugati] pályaudvarra, és megkérte Marie von Siverst, hogy Berlinben majd adja át üdvözletét Margareta Gosebruch von Liechtensternnek. (Peter Selg: Christian Morgenstern)

Rudolf Steiner május 29-én Boroszlón át érkezett Berlinből Budapestre, most pedig Bécsen és Boroszlón keresztül utazik vissza Berlinbe.

1909. június 14.: BÉCS. Rudolf Steiner Budapest után az osztrák fővárosban is Buddhától Krisztushoz címmel tart előadást: ez a bécsi Zweigben elhangzott előadás A spirituális ökonómia elve című gyűjteményes kötet utolsó előtti darabja (GA 109).

1909. június 15.: BOROSZLÓ. Rudolf Steiner másnap már Boroszlóban van, és az ottani Zweig felavatásán a teozófiai törekvések és a mozgalom céljairól és feladatairól beszél: ez az ünnepi felszólalása A spirituális ökonómia elve című kötet - a bizonyos szempontból az 1909-es év reprezentatív kötetének is tekinthető gyűjtemény - utolsó előadása (GA 109).

A spirituális ökonómia elve - reinkarnációs kérdésekkel összefüggésben. Az emberiség szellemi vezetésének egyik aspektusa (GA 109) - összesen 23 előadás:

1-10.: a Budapesti Ciklus előtti spirituális ökonómia-előadások (heidelbergi, berlini, müncheni, római, malschi, kölni és kristianiai előadások);

11-21.: a budapesti előadások (a Buddhától Krisztushoz című kongresszusi előadás és a tíz részből álló Budapesti Ciklus, a Rózsakeresztes szellemtudomány);

22-23.: a Budapesti Ciklus utáni bécsi és boroszlói előadás.

1909. június 17.: BERLIN. Az Osztrák-Magyar Monarchia két fővárosában (Bécsben és Budapesten) tartott Buddhától Krisztushoz-előadások után működésének akkori központjába, a német birodalmi fővárosba visszatérve Rudolf Steiner a Fejlődés és visszafejlődés (Evolúció és involúció) - Teremtés a semmiből című előadással a Szellemtudományos embertanról tartott nagy berlini kurzusa végére ér (GA 107).

1909. június 18.: BERLIN. A Szellemtudományos embertan záróelőadásának másnapján tartja meg Rudolf Steiner a berlini Zweigben a Budapesti Kongresszusról szóló beszámolóját. Ez a berlini előadás a legrészletesebb és leghitelesebb forrásunk az 1909-es budapesti teozófiai kongresszussal kapcsolatban: Rudolf Steiner a művészeti impulzusok különbözősége kapcsán beszél a Müncheni és a Budapesti Kongresszus ellentétéről, a Teozófiai Társaságon belüli áramlatok és irányzatok - az Annie Besant vezette keleti és a Rudolf Steiner vezette nyugati ezoterikus iskola  - egymáshoz való viszonyáról, és - noha csak érintőlegesen, de a „budapesti beszámoló” csúcspontjaként - utal az ellentét magvára: Krisztus-felfogásuk különbözőségére: hogy az Ő „visszatérésének - Krisztus újraeljövetelének - módjával és időpontjával kapcsolatban” mutatkozik meg ez a különbség [kiemelés: K. B.], s végül részletesen beszámol a Madách-féle Ember tragédiájának budapesti előadásáról.

1909. június 20.: HEIDELBERG. Két nappal később Rudolf Steiner - az 1909-es év első félévét mintegy lezárva - éppen a spirituális ökonómiával kapcsolatos gyűjtemény első előadásának helyszínén, a nagy múltú német egyetemi városban, Heidelbergben tart előadást, mégpedig Novalisról. Azt látjuk tehát, hogy az 1909-es esztendő első - a spirituális ökonómia témaköre által meghatározott - félévét a heidelbergi Goethe- és Novalis-előadások keretezik (január 20-21. és június 20.). Goethe és Novalis mint a napnyugati szellemtörténet két oszlopa áll az 1909-es év „spirituális ökonómiai félévének” kezdő- és végpontján.

A „budapesti beszámoló” időpontjával kapcsolatban két változat létezik: június 18-a és június 21-e. Valószínűbbnek tűnik azonban a június 18-ai időpont: a Hans Schmidt-féle nagy előadásjegyzék 1950-es első kiadásában is ez szerepel, és bár az 1978-as második kiadás a június 21-i dátumot tartalmazza, de Christoph Lindenberg 1988-ben megjelent (és mindmáig legrészletesebb) Steiner-kronológiájában ismét június 18-át adja meg a Budapesti Kongresszusról szóló beszámoló időpontjának. És ha figyelembe vesszük, hogy Rudolf Steiner június 20-án Heidelbergben (Berlintől mintegy 500 km-re) tart előadást, akkor igen valószínűnek tűnik, hogy onnan már nem tér vissza Berlinbe, hanem egyenesen Kassel felé veszi útját: az 1909-es esztendő ötödik nagy ciklusának helyszínére.

Utolsó frissítés ( 2009. június 23. )
 
< Előző   Következő >