NOVALIS / Főoldal arrow 1909 arrow Száz éve (Vor hundert Jahren: Rudolf Steiner in Elsass)
Száz éve (Vor hundert Jahren: Rudolf Steiner in Elsass) Nyomtatás E-mail
2009. október 05.
Image
Az elzászi Odília-hegy száz évvel ezelőtt
1909. Michael-hét

A bázeli Lukács-evangélium után

Rudolf Steiner Elzászban

A Paulus Zweig felavatásán és Edouard Schuré házában, az Odília-hegy lábánál

 

Rudolf Steiner a Pál apostol társának és tanítványának, Lukácsnak a nevéhez fűződő harmadik szinoptikus evangéliumról tartott ciklusának, a bázeli Lukács-evangéliumnak a helyszínéről még mindig nem tér vissza Berlinbe, hanem a Rajna bázeli kanyarulata utáni folyásától nyugatra (a Fekete-erdővel átellenben) fekvő terület: Elzász és a Vogézek felé veszi útját.

A bázeli Lukács-evangélium utolsó előadásának másnapján, 1909. szeptember 27-én az elzászi Mühlhausenben (franciául Mulhouse-ban) kerül sor a Pál apostolról elnevezett helyi Zweig felavatására (Paulus Zweig). Rudolf Steiner az ezt követő két hét alatt „ismeretlen helyen” tartózkodik. Valószínűnek tűnik azonban, hogy - Marie von Siversszel, a későbbi Marie Steinerrel együtt - már az őszi nagy Michael-ünnep előestéjét és magát az 1909-es év Michael-napját, majd Michael-hetét is Edouard Schuré elzászi író és teozófus barri házában tölti, az Odília-hegy lábánál.

Az egész 1909-es esztendő szempontjából is jelképes értékűnek tekinthetjük, hogy ennek a szellemi nézőpontból igen jelentőségteljes évnek ez az igen jelentős ciklusokat magába foglaló időszaka (az 1909-es év nagy „Christian Morgenstern-szemesztere”) a bázeli Lukács-evangéliummal és a mühlhauseni Paulus Zweig felavatásával zárul. Ám Christian Morgenstern egyre aggasztóbb egészségi állapota miatt személyesen nem vesz részt ezeken az eseményeken: sem Rudolf Steiner bázeli ciklusán, sem az elzászi Paulus Zweig felavatásán. Jegyese, Margareta Gosebruch von Liechtenstern, a későbbi Margareta Morgenstern azonban teljes lényével jelen van a bázeli Lukács-evangéliumon, és szellemi s lelki társához írott leveleiben tudósítja Christian Morgensternt a Lukács-evangéliumról szóló előadásokról, azok tartalmát mintegy írásba foglalva számára.
Utolsó frissítés ( 2009. október 10. )
 
< Előző   Következő >