NOVALIS / Főoldal arrow Megnézhető előadások arrow Goethe és a templomosok
Goethe és a templomosok Nyomtatás E-mail
2007. október 30.

Ile de France

(A „francia sziget”)

 

Kiegészítés Ronald Templeton Az arany rejtélye (A templomosok küldetése és bukása) című írásához

 

Ronald Templeton a templomosokról szóló cikkében említést tesz arról, hogy a templomos rend utolsó nagymesterének, Jakob von [illetve Jacques de] Molay-nek a kivégzésére az Ile de France-on került sor [1314. március 18-án]. A franciák azonban az egész Párizs környéki területet ’Ile de France’-nak [’francia sziget’-nek] nevezik. Mivel némileg utánajártam ennek a dolognak, így beszámolhatok az eredményről.

A templomosok idejében Párizsban három sziget volt a Szajnán, nem pedig kettő, mint most. A kivégzést az Ile aux Juifs nevű kis szigeten [a ’zsidók szigeté’-n] hajtották végre, ami akkoriban a legnyugatabbra feküdt a három sziget közül. Amikor 1584 körül megépítették azt a hidat, amit ma ’Pont Neuf’-nek hívnak, akkor feltöltötték az Ile aux Juifs és a mellette lévő sziget, az Ile de la Cité közti hézagot.

Ezzel összefüggésben szeretnék megemlíteni egy érdekességet, ami a téma iránt érdeklődők számára további tanulságokkal szolgálhat. Rudolf Steiner a templomosokról szóló (Templeton által is idézett) előadásaiban beszél arról, hogy Goethét a szép Liliomról és a zöld kígyóról szóló Meséjének megírásakor a templomosok inspirálták. [Lásd a Kozmikus történelem és emberi történelem című hétkötetes ciklus (GA 170-174b) Az emberiség belső fejlődésének impulzusai. Goethe és a 19. század válsága címmel megjelent második kötetének 1916. szeptember 25-ei előadását: Régi kulturális impulzusok átszellemítése Goethénél. A templomosok kozmikus bölcsessége (GA 171).] Goethe Meséje annak a hét részből álló keretes elbeszélésfüzérnek az utolsó, hetedik része, amely Német kivándorlók [a kelet felé előrenyomuló francia csapatok elől menekülő Rajna-vidéki nemesek] társalkodásai címmel 1795-ben jelent meg. A sorozat harmadik darabja a párizsi pestisjárvány idején (1350 körül) játszódik egy „kis hídnál”, éppen azon a helyen, ahol később a Pont Neuf-öt építették. Véletlen? Vagy inspiráció?


Ronald Templeton cikke a Das Goetheanum 2007/41. számában (2007. október 12-én, péntek 13-a 700. évfordulójának előestjén) látott napvilágot; Bernhard Steiner kiegészítése pedig a Das Goetheanum 2007/43. számában jelent meg (2007. október 26-án). Fordította: Korcsog Balázs

A templomos rend feloszlatása

Utolsó frissítés ( 2011. július 03. )
 
< Előző   Következő >