NOVALIS / Főoldal arrow 1911 arrow Száz éve: Az 1911-es "alapítási" kísérlet
Száz éve: Az 1911-es "alapítási" kísérlet Nyomtatás E-mail
2011. december 15.
Image
Virginia Sease új könyvének címlapja
1911. december 15.

Teozófiai és Művészeti Társaság

Az 1911-es „alapítási” kísérlet

(keine „Gründung”, sondern „Stiftung”)

 

Virginia Sease ez alkalomból megjelenő új könyvének címlapja, Christian Rosenkreutz arcképével. Rudolf Steiner ugyanis kettős értelemben is függetleníteni akarta magától ezt az új teozófiai és művészeti társulást: egyrészt oly módon, hogy az egyes művészeti területek képviseletével önállóan tevékenykedő embereket bízott meg (Marie von Sivers lett volna az irodalom, Felix Peipers az építészet, Adolf Arenson a zene, Hermann Linde a festészet, Imme von Eckardtstein pedig az általános művészet felelőse). Másrészt úgy, hogy az új teozófiai és művészeti társulást később Christian Rosenkreutz szellemi védnöksége vagy oltalma alá kívánta helyezni.

Virginia Sease könyvének címe: Rudolf Steiner kísérlete egy teozófiai és művészeti társulás létrehozására (1911. december 15.) - Vizsgálódás 100 év múltán. A dornachi Goetheanum 2011. december 15-ei rendezvényének programja az 1911-es „Teozófiai és Művészeti Társaság” alapítási kísérletének százéves évfordulója alkalmából:

Megnyitó (Adolf Arenson zenéje: A másik Mária motívuma; Bodo von Plato köszöntője és bevezetője)

Johannes Kiersch előadása: Az 1911-es kísérlet a korai művek etikája és a kozmikus kultusz 1922-ben megfogalmazott ideája között

A Főnix Társulat euritmia-előadása

Robin Schmidt előadása: Az „alapítási” kísérlet: egy önmagán alapuló, önmagát megalapozó szerveződés

Pódiumbeszélgetés az alapítási impulzusról (Johannes Kiersch, Edda Nehmiz, Bodo von Plato, Jan Pohl, Robin Schmidt, Virginia Sease, Johann Sommer, Uwe Werner)

A misztériumdrámák - testközelből (Az ezotéria és az élet átalakulása Theodora és Strader kapcsolatában) (Andrea Pfählerrel és Andreas Heinrichhel; zenei zárlat)

 

Az 1911. december 15-ei „alapítási” kísérletről összefoglaló hangzott el a Novalis Szeminárium 5. évfolyamának 7. és 8. óráján, az 1911-es év antropozófiai eseményeinek áttekintése során (2011. december 5-én és 19-én), valamint Saly Németh Gilda kiállításának megnyitóján, a budapesti Rudolf Steiner Házban, a Magyar Antropozófiai Társaság központjában (2011. december 9-én)

Utolsó frissítés ( 2012. július 29. )
 
< Előző   Következő >