NOVALIS / Főoldal arrow Megnézhető előadások arrow Prokofjev, Selg, Halle (A vita és az együttműködés is folytatódik)
Prokofjev, Selg, Halle (A vita és az együttműködés is folytatódik) Nyomtatás E-mail
2013. április 18.

ImageSzergej O. Prokofjev

„Időutazások”

Az antropozófiai szellemi kutatás ellenképe

 

Korunkban különféle okkult, vallási és misztikus áramlatok léteznek a világban. Némelyikük már régóta, némelyikük pedig csak nemrég behatolt az Antropozófiai Társaságba is. Ez óhatatlanul is fölvet egy lényeges, sőt talán az egész antropozófiai mozgalom jövője szempontjából is döntő fontosságú kérdést: hogyan viszonyulnak ezek az áramlatok Rudolf Steiner szellemtudományához, s mennyiben jogos, hogy összekeverednek az antropozófiával? Prokofjev új könyve e kérdés szempontjából vizsgálja meg mélyrehatóan az egyik ilyen áramlatot, melynek nem kevés híve van az antropozófusok között [Judith von Halle látomásos-misztikus irányzatáról van szó]. A könyvben felhozott tények alapján az olvasó maga válaszolhatja meg a kérdést.

A könyv a dornachi Goetheanum Kiadónál jelent meg 2013 márciusában.

 

ImagePeter Selg

Az Antropozófiai Társaság

lénye és jövője

A 2012-es Michael-napi előadás Kölnben

 

Az Antropozófiai Társaság mibenléte és jövője című előadást Peter Selg 2012 Michael-napján tartotta az Antropozófiai Társaság százéves fennállása alkalmából megrendezett „ZeitZeichenZwölf” [„Kor/Kép/Tizenkét”] című kölni konferencia keretében. Beszélt fényről és sötétségről, megélt és meg nem élt életről, tragédiáról és reményről. Szó volt Rudolf Steinerről és Kölnről, az Ötödik evangéliumról, Louis Werbeckről és Heinrich Böllről. [Valamint Szergej O. Prokofjevről és Peter Selgről…]

A könyv az arlesheimi Ita Wegman Intézet Kiadójánál jelent meg 2013 márciusában.

 

ImageJudith von Halle

Anna Katharina Emmerick

Rehabilitációja

 

Akit nem riaszt el a 18-19. század kifejezésmódja, az saját szellemi továbbfejlődése szempontjából is sokat meríthet a stigmatizált Anna Katharina Emmerick beszámolóiból. Különösen az antropozófiai szellemtudománnyal foglalkozók, az antropozófus szellemi kutatók mérhetnék fel az ő individualitásának nagyságát, hogyha azokról a beszámolóiról is tudomást vennének, amelyek eddig teljesen ismeretlenek voltak, azonban már csak mennyiségüknél fogva is túltesznek az idők fordulójának eseményeiről szóló beszámolókon: az ő leírásai nem pusztán érzékelések, hanem a kozmikus fejlődésről, a hierarchiák világáról, az ellenerőknek az ember lelki fejlődésére gyakorolt hatásáról alkotott ismeretek, a jövő emberének szellemmel áthatott testiségéről és ennek már az úgynevezett „Adam Kadmon”-ban [az „első ember”-ben] is meglévő adottságáról, az emberiség szociális organizmusáról vagy a szabadság- és megváltásgondolatról szóló felismerések.

E tanúságtételekből megérthetjük, hogy Anna Katharina Emmerick orvosa, Dr. F. W. Wesener miért mondta róla a következőket: „Az ő belső látomásainak semmi közük sincs a szomnambulizmushoz [az »alvajáró, holdkóros« tudatállapothoz] és a mágikus tisztánlátáshoz”, továbbá hogy Szergej O. Prokofjev többnyire megalapozatlan és bizonyíthatatlan állításai miért jelentik mind az antropozófiai kutatás módszerének, mind pedig e nagy individualitásnak a tragikus megbélyegzését és meggyalázását. E könyv már azáltal megadja mindkettőnek az égetően szükséges rehabilitációt, hogy újra közzéteszi ezeket a hiteles és önmagukért beszélő tanúságtételeket.

 

A könyv a dornachi Verlag für Anthroposophie (Kiadó az antropozófiáért) gondozásában jelent meg 2013 áprilisában.

A kiadók által közzétett könyvismertetők a Das Goetheanum hetilap 2013. márciusi és áprilisi számaiban jelentek meg, azok tartalmával a szerkesztő/fordító nem feltétlenül ért egyet.

 

Összeállította és fordította: Korcsog Balázs

Utolsó frissítés ( 2013. december 07. )
 
< Előző   Következő >