NOVALIS / Főoldal arrow ALAPKŐ-meditáció arrow Százéves krónika
Százéves krónika Nyomtatás E-mail
2007. december 19.

1907. december 18-30.

„Miért olyan nehéz bármit is mesélni erről az életről? Talán az lenne a legjobb, ha a régi krónikák mintájára egyszerűen napról napra feljegyeznénk, hogy mi történik.” (Marie Steiner szavait Rudolf Steiner életrajzírója, Christoph Lindenberg idézi és választja biográfiájának vezérfonalául)

Rudolf Steiner KÖLNBEN

Az 1907-es év Karácsonyát a Tanítómester - Marie von Sivers társaságában - az északi Rajna-vidék központjában, Kölnben tölti, Albertus Magnus és Aquinói Tamás együttműködésének egyik színhelyén.

December 18-án és 19-én Rudolf Steiner egy-egy nyilvános előadást tart a beavatásról és annak veszélyeiről: a november 28-i és a december 12-i berlini előadások „megismétlése” (GA 56).

Az 1907-es esztendő Karácsonyát közvetlenül megelőző napokat (december 20-24.) Rudolf Steiner visszavonult munkával tölti Marie von Siversszel. Ennek során együtt felkeresik Köln - számukra karmikusan is - fontos helyszíneit.

December 25-én, Karácsony első napján Rudolf Steiner Goethe egyik evangéliumáról, a Rejtelmek című rózsakeresztes beavatási költeményéről tart karácsonyi ünnepi előadást: A »Rejtelmek«. Goethe karácsonyi és húsvéti költeménye (GA 98).

Karácsony másnapjától, illetve az év másik János-napjának (december 27.) előestéjétől Rudolf Steiner négy előadásból álló kisebb ciklust tart Kölnben az okkult jelekről és szimbólumokról. Az okkult jelek és szimbólumok viszonya az asztrális és a szellemi világhoz (GA 101):

1. előadás (december 26.): Az ember viszonya a környező világhoz.

2. előadás (december 27.): A szentségek rejtélye. Élet és halál. Átváltozás vagy metamorfózis.

3. előadás (december 28.): A formák és a számok jelentése és jelentősége a szellemi világban.

4. előadás (december 29.): A salamoni templom szimbolikus jelentősége a hatodik kultúrkorszak emberének kialakulása szempontjából. A számok belső ereje: hallott zene.

Utolsó frissítés ( 2008. április 14. )
 
< Előző   Következő >