NOVALIS / Főoldal arrow ALAPKŐ-meditáció arrow Százéves krónika (1908. január-február) (2)
Százéves krónika (1908. január-február) (2) Nyomtatás E-mail
2008. január 29.
1908. január 28. - február 12.
 
Image
Rudolf Steiner 1908. január-februári előadó körútjai
Rudolf Steiner az új esztendő második nagy előadó körútját teszi Németországban, Hessen tartomány déli területein és a Rajna-vidék középső (pfalzi) részén, előbb a Rajna-Majna-, majd a Rajna-Neckar-torkolat környékének nagyvárosaiban, azután ettől kissé délebbre, a baden-württembergi, sváb-alemann területek központjában (Berlin - Frankfurt - Wiesbaden - Mainz - Heidelberg - Mannheim - Karlsruhe - Pforzheim - Stuttgart - Berlin) (az útvonalat a mellékelt térképen a közbülső, szaggatott vonal jelzi)

 

 

 

1908. január 28., január 30. és február 2.: FRANKFURT. Rudolf Steiner két nyilvános és egy tagoknak szóló Zweig-előadást tart Majna-Frankfurtban, Goethe szülővárosában, előbbieket az aktuális berlini nyilvános ciklus témájában: A lélek és a szellem megismerése, illetve A Föld kezdete és vége (GA 56), utóbbit pedig Az ásványok, a növények és az állatok csoportlelkei címmel a január 6-án elkezdett berlini zártkörű sorozat „ismétléseként” (GA 102).

1908. január 29. és február 1.: WIESBADEN. Rudolf Steiner két nyilvános előadást tart Hessen (a Rajna jobb partján fekvő) déli fővárosában: Az ember lénye a szellemtudomány fényében, illetve A halál titka és az élet rejtélye (utóbbi az 1907. november eleji, halottak heti ausztriai előadások egyik témájának „folytatása”).

1908. január 31.: MAINZ. A Rajna túlsó partján, a Majna (Main) folyó torkolatának városában, a középső Rajna-vidék (Rheinland-Pfalz) központjában Rudolf Steiner egy nyilvános előadást tart A vallás, a tudomány és a teozófia viszonyáról.

1908. február 2. és február 4.: HEIDELBERG. A február 2-i frankfurti előadás után Rudolf Steiner még aznap (és ugyanarról a témáról) tart egy Zweig-előadást a Neckar folyó partján fekvő német egyetemi városban, Heidelbergben: Az ásványok, a növények és az állatok csoportlelkei. A bolygórendszer keletkezése (GA 102). Két napra rá egy nyilvános előadás hangzik el ugyanitt: A természettudomány - válaszúton, lásd 1907. október 17. (GA 56).

1908. február 3.: MANNHEIM. A heidelbergi előadások között Rudolf Steiner egy nyilvános előadást tart a Neckar rajnai torkolatának városában, Mannheimban: A férfi és a nő a szellemtudomány fényében (GA 56).

 

1908. február 5-6.: KARLSRUHE. A Tanítómester egy zártkörű és egy nyilvános előadást tart a Rajna és a Fekete-erdő között fekvő városban, a Badeni hercegség székhelyén, Kaspar Hauser szülővárosában: a február 5-i zártkörű előadás témája a Golgotai Misztérium, a másnapi nyilvános előadás címe pedig Az ember életútja szellemtudományos megközelítésben.

1908. február 7.: PFORZHEIM. Karlsruhe és Stuttgart között félúton Rudolf Steiner egy nyilvános előadást tart a badeni őrgrófok egykori székhelyén.

1908. február 8-11.: STUTTGART. Rudolf Steiner három zártkörű (ebből két Zweig-) és egy nyilvános előadást tart Baden-Württemberg tartomány fővárosában, a német területek délnyugati (sváb) részének központjában, Hegel szülővárosában: a február 8-án, 9-én és 11-én az előrehaladottabb tagok számára tartott zártkörű előadások témája A másvilág Földre gyakorolt hatásai (GA 102), a február 10-i nyilvános előadás tárgya pedig A Föld kezdete és vége (GA 56).

Rudolf Steiner február 12-én érkezik vissza BERLINBE, ahol a következő napokban két előadást tart: február 13-án az Építészek házában folytatja A lélek és a szellem megismerése című nyilvános előadássorozatát: Betegségőrület [és egészségláz] a szellemtudomány fényében, lásd 1907. december 3. és 5. (GA 56); február 15-én pedig a berlini Zweigben viszi tovább a tagoknak szóló előadásciklusát: Bolygónk fejlődése - a Föld korábbi megtestesülései mint szellemi lények tettei (GA 102).

Utolsó frissítés ( 2008. április 14. )
 
< Előző   Következő >